Στη δεκαετία του ΄70, οι τολμηροί που αναζητούσαν την περιπέτεια στο Αφγανιστάν συνήθιζαν να σκαρφαλώνουν σε ένα πανάρχαιο οχυρό, το διάσημο κάστρο της Χεράτ. Από την εποχή της ακμής του Δρόμου του Μεταξιού μέχρι την εποχή μας, το άλλοτε ισχυρό κάστρο είχε μεταβληθεί σε έναν υπερμεγέθη πύργο από άμμο… ακόμη όμως κι έτσι είχε μια γοητεία για τον επισκέπτη.
Το κτίσμα υψώνεται στη θέση ενός παλαιού φρουρίου που ανάγεται στον Μέγα Αλέξανδρο. Οι προμαχώνες και οι πύργοι του χρονολογούνται στον 14ο ή 15ο αι. , και θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν ενόψει των Μογγολικών εισβολών. Μάλιστα ορισμένες από τις γαλάζιες κεραμικές πλίνθους που το κάλυπταν ακόμη σώζονται σε μερικούς από τους πύργους.
Σήμερα, το κάστρο της Χεράτ στέκει επιτέλους αναστηλωμένο, αποτελώντας ένα σύμβολο ελπίδας σε μια χώρα ρημαγμένη από πολέμους, καταστροφές και φτώχεια. Μαζί, ένα μουσείο που στεγάζεται στο κάστρο, διηγείται μέσω των εκθεμάτων του – που χρονολογούνται από τον 10 μέχρι τον 13ο αι. – , την πλούσια ιστορία του Αφγανιστάν και της θέσης που κατείχε σε αυτήν η Χεράτ. Όλα αυτά έγιναν δυνατά μετά από μια γενναία χρηματοδότηση από το ίδρυμα Αγά Χαν καθώς και με χρηματική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που άγγιξε το ποσό των 2,4 εκ. δολαρίων. Αυτοί ήταν οι φορείς που ανέλαβαν την ανάδειξη του μνημείου από το 2005, κι ενώ η UNESCO είχε ήδη πραγματοποιήσει από τη δεκαετία του ΄70 μια γενναία αναστήλωση.
Αρχές και πολιτιστικοί φορείς τώρα ευελπιστούν ότι το κάστρο θα αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών από το Αφγανιστάν και όλον τον κόσμο. Κάτι το οποίο φαντάζει μάλλον μακρινό, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ξένοι στρατιώτες μάχονται ακόμη τους εναπομείναντες Ταλιμπάν στη χώρα…