Η γυναίκα είναι όρθια, με τα μαλλιά της πιασμένα ψηλά. Από το ανοικτό στόμα της αντηχούν ακόμη κραυγές της οδύνης που θαρρεί κανείς είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό της. Τα χέρια της κρατούν σταθερά δύο σχοινιά – ή μήπως στύλους – που της επιτρέπουν, σε αυτή τη στάση, να αντέξει για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, που φαίνεται να προβάλλει ανάμεσα στα πόδια της….
Με αυτόν το γραφικό τρόπο “έβλεπαν” το θαύμα της γέννησης οι Ετρούσκοι, ο πολιτισμένος λαός που κυριαρχούσε στην Ιταλία πριν την ακμή των Ρωμαίων. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η ανάγλυφη παράσταση που αποκαλύφθηκε στην αρχαία οικιστική θέση Πότζιο Κόλλα, κοντά στη Φλωρεντία. Πρόκειται για παράσταση σε όστρακο αγγείου τύπου Bucchero, το οποίο ανάγεται στα 600 π.Χ. Μια μοναδική για το αρχαιολογικό πλαίσιο της περιοχής παράσταση, η οποία προβληματίζει τους αρχαιολόγους.
“Οι γυναίκες των Ετρούσκων απεικονίζονται συνήθως να γευματίζουν ή να παίρνουν μέρος σε τελετές ή είναι θεές. Τώρα πρέπει να λύσουμε το μυστήριο του ποια είναι αυτή και ποιο είναι το παιδί της”, λέει ο Φιλ Πέρκινς, αρχαιολόγος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Μίλτον Κέυνς (Μ. Βρετανία), ο οποίος εργάζεται στην Ιταλία στα πλαίσια του Mugello Valley Archaeological Project.
“Η σκηνή είναι ασυνήθιστη αλλά αυτό που είναι επίσης συναρπαστικό είναι το τί θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η εικόνα στα πλαίσια της επιμελημένης κεραμικής ενός ιερού” συμπληρώνει ο διευθυντής της ανασκαφής Κρεγκ Γουόρντεν, ο οποίος συνδέει το αντικείμενο με τελετουργίες οι οποίες πραγματοποιούνταν σε τοπικό ιερό στην κορυφή λόφου.
Στο Πότζιο Κόλλα (700 -185 π.Χ.)- μια σχεδόν αδιατάρακτη θέση που περιλάμβανε ναό, νεκροταφείο και εργαστήρια – έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μια πλειάδα αντικειμένων που σχετίζονται με γυναίκες, όπως εργαλεία ύφανσης και μια συγκλονιστική ομάδα χρυσών κοσμημάτων. Τα παραπάνω συστήνουν, τουλάχιστον για ορισμένους επιστήμονες, ότι μια γυναικεία θεότητα τιμούνταν εκεί. Το πρόσφατο εύρημα αποτελεί γι αυτό μια παραπάνω ένδειξη.