Φαίνεται πως ο άνθρωπος ζωγράφιζε κιόλας πριν από 100.000 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν σε ένα σπήλαιο κοντά στο Κέιπ Τάουν υπολείμματα χρώματος σε σπειροειδή αγγεία. Προφανώς, πρόκειται για σκεύη φαγητού της Εποχής του Λίθου, πλάι στα οποία βρέθηκαν και τα αντίστοιχα εργαλεία.

Πριν από 100.000 χρόνια, οι άνθρωποι έφτιαχναν χρώματα και τα χρησιμοποιούσαν στη διακόσμηση. Διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε στο σπήλαιο Blombos υπολείμματα χρώματος (ώχρα) σε δύο σκεύη από θαλάσσιους κοχλίες. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης οστά, ίχνη άνθρακα κρούσης, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του χρώματος. Τα αρχαιότερα υπολείμματα χρώματος που γνωρίζαμε ως τώρα ήταν 92.000 ετών.

Το εύρημα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του ανθρώπου, εξηγούν οι αρχαιολόγοι, καθώς δείχνει ότι οι άνθρωποι ήταν σε θέση 100.000 χρόνια πριν να σχεδιάζουν συνειδητά και να παράγουν. Επιπλέον, θα πρέπει να είχαν στοιχειώδεις χημικές γνώσεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Λίθου τεμάχιζαν με πέτρες χαλαζία κρυστάλλους αιματίτη, που περιέχουν οξείδιο του σιδήρου, σε λεπτόκοκκη ρόδινη σκόνη. Στη συνέχεια, η σκόνη αναμειγνυόταν με τριμμένα οστά, άνθρακα και κάποιο υγρό, ώστε να προκύψει το χρώμα. Για αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούσαν σκεύη από αλιώτιδες (είδος όστρακου που στην άκρη του σχηματίζει σπείρα, κοινή ονομασία «αφτιά της θάλασσας»), αφού προηγουμένως είχαν κλείσει τις οπές των οστράκων.

Τέχνη ή προστασία του δέρματος;

Προγενέστερα ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση της ώχρας ως χρωστικής ουσίας πριν από 92.000 χρόνια. Το νέο εύρημα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ώχρα χρησιμοποιούνταν νωρίτερα κιόλας και ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής όχι μόνο παρασκεύαζαν το χρώμα, αλλά και το αποθήκευαν.

Ως προς τη χρήση του χρώματος, οι ερευνητές μόνον υποθέσεις μπορούν να κάνουν. Έτσι, η ώχρα μπορεί να χρησίμευε είτε για τον συμβολικό χρωματισμό του σώματος είτε για την προστασία της επιδερμίδας. Το βέβαιο είναι πως τα εργαλεία και τα σκεύη παρασκευής του χρώματος χρησιμοποιούνταν περισσότερες από μία φορές. Τα δύο αγγεία που βρέθηκαν θα εκτίθενται από αυτή την εβδομάδα στο Μουσείο Iziko του Κέιπ Τάουν.