O Richard Hall (7.5.1949-13.9.2011) ήταν ένας από τους εξέχοντες αρχαιολόγους που μελέτησαν την εποχή των Βίκινγκς. Εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην πόλη του Γιορκ, όπου όχι μόνο συνέβαλε στη μεταστροφή της κατανόησής μας για τον προ-νορμανδικό πολιτισμό, αλλά συνδύασε την επιστημονική γνώση και τη σχολαστική αρχαιολογική μεθοδολογία με το ταλέντο του να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στο κοινό.

Μόνον ένας αρχαιολόγος τόσο αφοσιωμένος, πνευματώδης και ικανός να διευθύνει μια ομάδα όσο ο Hall θα μπορούσε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη πρόκληση της σταδιοδρομίας του, την ανασκαφή της θέσης Coppergate στο Γιορκ, μεταξύ του 1975 και του 1981.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για την εποχή των Βίκινγκς ήταν εντυπωσιακά. Κατάλοιπα κτιρίων, 230.000 κεραμικά αντικείμενα, 5 τόνοι οστών ζώων και περισσότερα από 15.000 «μικρότερα ευρήματα», πολλά εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα αγαθά, όπως κεχριμπάρι από τη Βαλτική.

Η ανασκαφή και η καταγραφή ενός τόσο ποικιλόμουρφου υλικού ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η ιεράρχηση των δεδομένων, η επίβλεψη των αναλύσεων, η σύνθεση και, προπαντός, η δημοσίευση του υλικού ήταν αυτά που ακολούθησαν. Ο Hall κατάφερε να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις πτυχές με αποφασιστικότητα, ζήλο και αγάπη προς τη λεπτομέρεια. Η ίδια η ανασκαφή διενεργήθηκε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στο κοινό, με πλατφόρμες θέασης, εκθέσεις, ξεναγήσεις και διαλέξεις. Ο Hall συνόψισε τα αποτελέσματα των ανασκαφών σε ένα ευπώλητο βιβλίο με τίτλο The Viking Dig, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1984. Την ίδια χρονιά άνοιξε τις πύλες του το Jorvik Viking Centre στο Coppergate, το οποίο έγινε ένα από τα 10 πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ανασκαφή του Hall στο Coppergate ήταν καθοριστικής σημασίας από πολλές απόψεις. Αποκάλυψε τη μεγάλη συμβολή των Σκανδιναβών αποίκων στην ανάπτυξη της αστικής ζωής στην Αγγλία. Προώθησε την κατανόηση των εμπορικών σχέσεων της πρώιμης μεσαιωνικής Ευρώπης. Έθεσε σε εφαρμογή πληθώρα πρωτοποριακών μεθόδων, κυρίως σε ό,τι αφορά την παλαιοπεριβαλλοντική έρευνα, που τότε βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, ενθάρρυνε και καλλιέργησε την πρόσληψη της αρχαιολογίας, ενθουσιάζοντας το ευρύ κοινό. Και εγκαινίασε συνεργασίες που μετουσίωσαν αυτόν τον ενθουσιασμό σε διοργανώσεις-σταθμούς μέσω του Jorvik Centre. Όσον αφορά τον ίδιο τον Hall, το Coppergate ενίσχυσε το ενδιαφέρον του για την Εποχή των Βίκινγκς όχι μόνο στη Μ. Βρετανία, αλλά και στη Σκανδιναβία, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τις ΗΠΑ.