Προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι βραχογραφίες του όρους Λάτμος στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO καταβάλλει η Γερμανίδα αρχαιολόγος Anneliese Peschlow.

Ο Λάτμος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τουρκίας, δυτικά της αρχαίας πόλης της Μιλήτου. Στους νότιους πρόποδες του βουνού ήταν χτισμένη η ομώνυμη πόλη, η οποία τον 4ο αιώνα π.Χ. μετονομάστηκε σε Ηράκλεια.

Η Γερμανίδα αρχαιολόγος διεξάγει έρευνες σε σπήλαια της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια και έχει ανακαλύψει συνολικά 172 βραχογραφίες, ηλικίας 8.000 ετών, τις οποίες η ίδια συγκαταλέγει «στα σημαντικότερα δείγματα βραχογραφιών από την προϊστορική εποχή».

Οι βραχογραφίες, που είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου με κόκκινο χρώμα, απεικονίζουν κυρίως κοινωνικές και θρησκευτικές σκηνές. Στις απεικονίσεις περιλαμβάνεται και ένας δράκος, που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι λατρευόταν ως θεός από τους κατοίκους της εποχής.

Η αρχαιολόγος έκανε την πρώτη «κρούση» στην UNESCO πριν από 10 χρόνια, προσπαθώντας από τότε να αναδείξει τη φυσική ομορφιά και τη μοναδικότητα του Λάτμου.