Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης στη θέση Simitthus (Chimtu, Τυνησία) βρέθηκε το 2010 θραυσμένη κεφαλή Σατύρου. Το εύρημα εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την υπερφυσικού μεγέθους κεφαλή Σατύρου που ανήκε στο σύμπλεγμα Σατύρου-Μαινάδας «Λουντοβίζι». Το κεφάλι από το Chimtu είναι το τέταρτο γνωστό αυτού του τύπου παγκοσμίως.

Το εύρημα είναι, επίσης, το δεύτερο γνωστό δείγμα μνημειώδους γλυπτικής από τη θέση Simitthus, το οποίο δεν είναι καμωμένο από νουμιδικό μάρμαρο (gallo antico). Εκτός από το κεφάλι Σατύρου, από λευκό κρυσταλλικό μάρμαρο γνωστός είναι μέχρι στιγμής μόνο ο «παις από το Chimtu». Η σύγκριση με την κεφαλή Σατύρου στο Μουσείο των Θερμών της Ρώμης έδειξε ότι το θραύσμα από το Chimtu ανήκει σε αντίγραφο του συμπλέγματος Σατύρου-Μαινάδας τύπου «Λουντοβίζι».

Η θραυσμένη κεφαλή χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε έναν μεσαιωνικό τοίχο, που βρέθηκε στο κατεστραμμένο κρηπίδωμα ρωμαϊκού ναού. Ο ναός σε υψηλό κρηπίδωμα (podium), που αναφέρεται ως ναός αυτοκρατορικής λατρείας, κατά την εποχή της δυναστείας των Σεβήρων απέκτησε έναν μνημειώδη περίβολο. Στα δυτικά του χώρου, κτίσθηκε ένα λουτρικό συγκρότημα, από το οποίο προέρχεται πιθανότατα και το σύμπλεγμα του Σατύρου και της Μαινάδας.

Οι εργασίες στον λατρευτικό αυτοκρατορικό ναό είναι μέρος ενός γερμανικού-τυνησιακού προγράμματος στο Chimtu της σημερινής Τυνησίας. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ρώμης και το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Τυνησίας ερευνούν από το 1965 την περιοχή της παλαιάς ρωμαϊκής αποικίας Simitthus. Αυτή τη στιγμή, οι εργασίες επικεντρώνονται στο χώρο της Αγοράς, του επονομαζόμενου αυτοκρατορικού λατρευτικού ναού και της γέφυρας του Τραϊανού.