Έντεκα τάφοι ανθρώπων που ενταφιάστηκαν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.
Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίζονται ενταφιασμοί ανθρώπων με τα ζώα τους σε τέτοια κλίμακα.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τάφους 11 ανθρώπων και τα οστά 16 ζώων, αλόγων, σκυλιών, βοοειδών, ενός βουβαλιού και ενός γουρουνιού, ενώ υπάρχουν και κομμάτια από ελάφια και αιγοπρόβατα.
“Βρέθηκαν οι τάφοι 11 ανθρώπων και τα οστά 16 ζώων, αλόγων, σκυλιών, βοοειδών, ενός βουβαλιού και ενός γουρουνιού ενώ υπάρχουν και κομμάτια από ελάφια και αιγοπρόβατα” ανέφερε η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στη Μαυροπηγή, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου, η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου που βρέθηκε έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων που συνόδευαν τους νεκρούς. Παρόμοια ευρήματα έχουν εντοπιστεί μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες, στα Δωδεκάνησα, τη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές.
Από τις μελέτες, εξάλλου, που πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την πανίδα στον ελλαδικό χώρο κατά του 6ο π.Χ αιώνα, τους προγόνους των σημερινών φυλών των αλόγων, τα στοιχεία της κοινωνικής δομής των ανθρώπων και γενικότερα τον πολιτισμό τους.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Μαυροπηγής πραγματοποιείται αρχαιολογική έρευνα εδώ και χρόνια, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της εταιρείας για την διάσωση του πολιτιστκού πλούτου στις περιοχές της δραστηριότητάς της.