Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Τετάρτη, λόγω της συμμετοχής στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, που αντιδρούν στα μέτρα για την εφεδρεία, τις απολύσεις και το νέο μισθολόγιο.

Αντιδρώντας στα ίδια μέτρα υπάλληλοι του υπουργείου απέκλεισαν την Τρίτη το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην πραγματοποιηθεί και η τακτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η ίδια κατάσταση αναμένεται εξάλλου και για την Τετάρτη, ενώ όμως στον εξωτερικό χώρο και στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα συνεχίζονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έντασης το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναγκαστικής αποχώρησης βασικών στελεχών του από την υπηρεσία εξαιτίας του νόμου για την «εφεδρεία». Πρόκειται για διευθυντές τμημάτων κυρίως και άρα σε ηλικία… «εφεδρείας», οι οποίοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν, εκόντες άκοντες την υπηρεσία τους, τάχιστα. Το ερώτημα επομένως, ποιος θα «τρέξει» τα έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους, θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο άμεσα. Γιατί καθυστερήσεις εδώ δεν χωρούν.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το ΥΠΠΟ ότι διενεργεί «παράτυπες προσλήψεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (αρχαιολόγων, συντηρητών) και εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών σε αρχαιολογικά έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αγνοώντας τις οδηγίες του ΑΣΕΠ (υπ΄αριθ. 13008/23.06.11 και 17447/08.09.11 οδηγίες του ΑΣΕΠ)».

Όπως αναφέρεται οι οδηγίες του ΑΣΕΠ διαβιβάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου στις 14 Σεπτεμβρίου για άμεση εφαρμογή από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που είναι και αρμόδιες για τις προσλήψεις του επί συμβάσει προσωπικού, αλλά αυτές δεν τις λαμβάνουν υπόψη. Πλην του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων την διαμαρτυρία υπογράφουν το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας-Πρέβεζας, το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελοποννήσου -Αιτωλοακαρνανίας και Ιόνιων Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Νομό Λακωνίας.