Πεσμένος στο έδαφος με χαλκάδες στα πόδια που τον κρατούσαν δέσμιο. Τα χέρια του κοντά στο πρόσωπο. Ο τρόμος του «πάγωσε» κάτω από την καυτή λάβα του Βεζούβιου. Κι εκείνος —ο άγνωστος κατάδικος— κατάφερε να φτάσει ως τις μέρες μας και να διασχίσει τον Ατλαντικό για να «εξηγήσει» τι συνέβη στην καταστροφική έκρηξη του 79 μ.Χ. στην Πομπηία, την πόλη των 25.000 κατοίκων, των 200 κρασοπουλειών, των 33 φούρνων, των 41 πόστων για πόρνες.
Και σήμερα αποτελεί μαζί με ακόμη οκτώ γύψινα προπλάσματα των νεκρών της Πομπηίας και με 250 ακόμη έργα τέχνης, χρυσά νομίσματα, τοιχογραφίες, κτερίσματα, μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα την αφρόκρεμα της έκθεσης «Μία ημέρα στην Πομπηία» η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Επιστημών του Κέμπριτζ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η έκθεση, που έχει ήδη περιοδεύσει σε πολλές πόλεις του κόσμου, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών ενώ οι διοργανωτές μιλάνε και για ιδιαίτερα επιτυχημένες στάσεις, όπως εκείνη στη Μελβούρνη όπου περνούσαν από την έκθεση 2.700 άτομα ημερησίως.