Ομαδική ταφή με τους σκελετούς σαράντα δύο παιδιών αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στο Ουαντσακίτο του Περού. Τα παιδιά συνόδευαν εβδομήντα έξι πλήρεις σκελετοί καμηλοειδών (πιθανότατα λάμα ή αλπάκες). Το εύρημα χρονολογείται στα 1200 μ.Χ.

Οι σκελετοί, σε πολλούς από τους οποίους σώζονται ίχνη από τα ενδύματά τους, καθώς και μαλλιά, φέρουν ακόμη πληροφορίες για τον τρόπο θανάτωσης. Έτσι, φαίνεται ότι τα παιδιά πέθαιναν με τσεκούρι, ενώ η καρδιά τους αφαιρούνταν στα πλαίσια της τελετουργίας. Ηλικιακά, τα θύματα της ανθρωποθυσίας κυμαίνονταν από έξι ως 18 ετών, αν και τα περισσότερα ήταν έφηβοι. Όσο για τα ζώα που βρέθηκαν μαζί τους, οι ταφές τους συνδέονται με το ρόλο του λάμα ως ψυχοπομπού στους προκολομβιανούς πολιτισμούς του Περού.

Πέρα από τη μακάβρια πλευρά της, η αποκάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δίνει νέα στοιχεία σε σχέση με τα έθιμα των Τσιμού, μιας προκολομβιανής φυλής που κυριαρχούσε στο Περού πριν τους Ίνκας. Οι Τσιμού, που άκμασαν από το 1100 μέχρι το 1500 μ.Χ. – οπότε κατακτήθηκαν από τους Ίνκας – και διακρίνονται για τα προηγμένα για την εποχή αρδευτικά τους έργα, συνήθιζαν να κάνουν ανθρωποθυσίες. Μέχρι σήμερα, κατάλοιπα των ανθρωποθυσιών αυτών είχαν βρεθεί στο εσωτερικό της πρωτεύουσάς τους, στη θέση Τσαντσάν. Το εύρημα λοιπόν του Ουαντσακίτο – που απέχει μόλις 1 χλμ. από το Τσαντσάν – αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ανθρωποθυσίες δεν αφορούσαν μόνο το στενό αστικό κέντρο αλλά και την περιφέρεια στην οποία κινούνταν οι Τσιμού.

Πεποίθηση των αρχαιολόγων αποτελεί το ότι τα παιδιά θυσιάστηκαν στα πλαίσια τελετής εξευμενισμού του ωκεανού, που κατείχε ιδιαίτερη θέση στα “πιστεύω” των Τσιμού. “Στη βόρεια ακτή του Περού, ο ωκεανός είναι στενά συνδεδεμένος με τη γεωργία, καθώς η θερμοκρασία του νερού καθορίζει το αν θα βρέξει ή όχι”, εξηγεί ο Oscar Gabriel Prieto, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, που εργάζεται στον χώρο.

Αυτό που ερευνούν ακόμη οι αρχαιολόγοι όμως είναι το φύλο των νεκρών. Μάλιστα θεωρούν ότι αν τα περισσότερα παιδιά ήταν κορίτσια, θα μπορούσαν να τα συνδέσουν με μια ιδιαίτερη κάστα νεαρών γυναικών, οι οποίες ανατρέφονταν με σκοπό να θυσιαστούν.