Ο χρυσός ήταν ανέκαθεν σύμβολο πλούτου και κοινωνικού γοήτρου. Η σπανιότητα, η λάμψη, η εύπλαστη υφή και η ανθεκτικότητά του τον έκαναν περιζήτητο ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Πραγματικά αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης παρήχθησαν από τα επιδέξια χέρια ανώνυμων χρυσοχόων: τα περίφημα προσωπεία, τα σφραγιστικά δαχτυλίδια και τα χρυσά αγγεία των Μυκηναίων, τα περίτεχνα διαδήματα και περίαπτα των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, τα χρυσά στεφάνια των Μακεδόνων, τα μικροσκοπικά σκουλαρίκια με τους φτερωτούς Έρωτες της Ελληνιστικής περιόδου, και πάρα πολλά ακόμη.
Πώς δούλευαν όμως οι αρχαίοι χρυσοχόοι; Από πού προμηθεύονταν το πολύτιμο υλικό τους; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν; Πώς έλεγχαν τη φωτιά; Με ποιες μεθόδους μορφοποιούσαν τη μεταλλική μάζα; Πώς ένωναν τα μικροσκοπικά τμήματα που συνέθεταν ένα κόσμημα; Και πώς μπορούμε σήμερα να διακρίνουμε τα ίχνη αυτών των διαδικασιών;
Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το πρωτότυπο σεμινάριο-εργαστήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τις τεχνικές κατεργασίας χρυσού στην αρχαιότητα, με τίτλο «Ακολουθώντας τη λάμψη του χρυσού στην ιστορία. Η τέχνη του χρυσοχόου στην αρχαία Ελλάδα».
Συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, το σεμινάριο δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τα βασικότερα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 8 συναντήσεις. Οι πρώτες 5 ξεκινούν με ομιλία της ειδικευμένης αρχαιολόγου δρος Ελένης Κωνσταντινίδη-Συβρίδη (επιμελήτριας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) για την ιστορία και εξέλιξη των διάφορων τεχνικών και συνεχίζονται με την εργαστηριακή εφαρμογή τους από τον ερευνητή μεταλλοτέχνη κ. Άκη Γκούμα. Στην 6η συνάντηση παρουσιάζονται οι σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης χρυσών κοσμημάτων από τη συντηρήτρια κ. Μαρία Κοντάκη. Στις δύο τελευταίες συναντήσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν οι ίδιοι ορισμένες από τις τεχνικές που διδάχθηκαν, υπό την επίβλεψη του κ. Άκη Γκούμα.
Γνωρίζοντας τις συνθήκες εργασίας του ανώνυμου χρυσοχόου και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να δώσει πνοή στο άψυχο υλικό του, μπορούμε να εκτιμήσουμε βαθύτερα τη σημασία των αρχαίων έργων τέχνης και να κατανοήσουμε πώς η υψηλή τεχνική δεξιότητα μετουσιωνόταν σε απαράμιλλη καλλιτεχνική δημιουργία.
8 συναντήσεις: 4 Οκτωβρίου-22 Νοεμβρίου 2011
Κάθε Τρίτη, 18:00–20:30
Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 7228321-3