H Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΜΕΕΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διοργανώνει την Πέμπτη 29/9/2011 και την Παρασκευή 30/9/2011, Σεμινάριο Επιμόρφωσης για την «Κινητικότητα των Συλλογών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. καθώς και σε χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Επιγραφικού Μουσείου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους σε μουσεία που ασχολούνται συστηματικά με τη διαχείριση δανείων και τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και αποσκοπεί αφενός στην ενημέρωσή τους σχετικά με την ευρωπαϊκή κίνηση για την ενίσχυση της «Κινητικότητας των Συλλογών», όπως αυτή αποτυπώνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που προωθούνται κατά προτεραιότητα και με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών από το 2003 μέχρι σήμερα, και αφετέρου στην πρόκληση εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με το νομοθετικό, θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο του δανεισμού πολιτιστικών αγαθών και την ανάδειξη «καλών πρακτικών» στον τομέα αυτόν.
Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ως εκπαιδευόμενοι 60 νέοι αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι και ιστορικοί τέχνης από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ – συγκεκριμένα, 31 Εφορείες Αρχαιοτήτων καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα – καθώς, επίσης και από μεγάλα κρατικά και ιδιωτικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ακόμη εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα δίωρα θεματικά εργαστήρια που εστιάζουν σε ποικίλες πτυχές του δανεισμού, όπως στην ασφάλιση μουσειακών αντικειμένων και το σύστημα «Κρατικής Εγγύησης», που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ως εναλλακτική πρακτική για τη μείωση του κόστους της ασφάλισης, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την παροχή «ασυλίας από κατάσχεση» πολιτιστικών αγαθών υπό δανεισμό, την πρακτική του μακροχρόνιου δανεισμού και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μουσειακών συλλογών και τέλος, στη διαχείριση δανείων ως καθημερινή πρακτική και την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με τη μεταφορά, την ασφάλεια, τη συντήρηση δανείων, τη σύναψη συμφωνητικών δανεισμού, τις δαπάνες του δανεισμού κλπ. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις σχετικά με τις αρχές δεοντολογίας που πρέπει να τηρούν τα μουσεία ως προς την «Κινητικότητα των Συλλογών» σύμφωνα με το Κώδικα Δεοντολογίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), την υποχρέωση ενδελεχούς έρευνας της προέλευσης των πολιτιστικών αγαθών από πλευράς των μουσείων που δανείζουν και δανείζονται στο πλαίσιο άσκησης της «δέουσας επιμέλειας» και τέλος, την τήρηση «καλής πρακτικής» ως προς τη διοικητική διαδικασία του δανεισμού αρχαιοτήτων.
Το σεμινάριο βασίζεται ως προς το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία που ακολουθεί στο πρότυπο δύο σεμιναρίων που διοργανώθηκαν στην Αμβέρσα (Δεκέμβριος 2010) και τη Βουδαπέστη (Φεβρουάριος 2011), με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων από όλη την Ευρώπη. Τα σεμινάρια αυτά διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Collections Mobility 2.0-Lending for Europe 21st. c” (www.lending-for-europe.eu), στο οποίο η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. μετείχε ως εταίρος. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο 2011.