Με φορέα υλοποίησης την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης σε εμβληματικά χριστιανικά μνημεία της πρωτεύουσας, όπως οι ναοί Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίον του Άρεως και Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην ομώνυμη πλατεία.
Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όσον αφορά την ανάληψη μιας σειράς έργων από την Εκκλησία, με πόρους που θα εξασφαλίσει η ίδια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Δεν πρόκειται για χρήματα, τα οποία θα στερηθούν έργα του ΥΠΠΟ», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην Πεντέλη, ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών και ο ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στου Παπάγου είναι μερικά ακόμα από τα μνημεία, τα οποία θα αναστηλωθούν, σύμφωνα με μελέτες εγκεκριμένες ή προς έγκρισιν από το ΚΑΣ ή το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Παράλληλα, θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες της Μητρόπολης Αθηνών.
Μολονότι οι περισσότερες είναι κηρυγμένα μνημεία και η σημαντικότητά τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οι εκκλησίες κατασκευάστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τον 20ό αιώνα, επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση των έργων από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης ή τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων. Εξάλλου, όπως επισήμαναν μέλη του Συμβουλίου, οι εφορείες είναι ήδη αρκετά φορτωμένες με έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ η Αρχιεπισκοπή έχει έτσι κι αλλιώς την υποχρέωση να συντηρεί τους ναούς.
Εξαιρέσεις αποτελούν η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, επί της οδού Αιόλου, τα αρχαιολογικά ευρήματα και το υστερορωμαϊκό τείχος στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, στην Πλάκα, καθώς και η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, επίσης στην Πλάκα, την αποκατάσταση των οποίων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Πολιτισμού.
Η μόνη αντίρρηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων αφορά το καθολικό των Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών της Μονής Πετράκη — μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη σε διαδοχικές φάσεις από τον 10ο αιώνα. Το ζήτημα της αποκατάστασης του καθολικού θα συζητηθεί εκ νέου από το ΚΑΣ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος τελικά θα αναλάβει το έργο. Η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού —κατόπιν γνωμοδότησης των αρμοδίων συμβουλίων— είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση έργων σε μνημεία από φορείς εκτός του ΥΠΠΟΤ.