Στην ψηφιοποίηση και συντήρηση του ιστορικού αρχείου της πυρικαύστου ζώνης Θεσσαλονίκης προχωρά η διοίκηση του δήμου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί το υλικό από τη φθορά του χρόνου και στο μέλλον να αποτελέσει «εργαλείο» για μελετητές και ερευνητές.
Το αρχείο, το οποίο έχει μοναδική αξία για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και την ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917, αριθμεί πάνω από 3.000 φακέλους με αυθεντικά έργα και σχέδια, ενώ παραμένει σε ενεργή χρήση για την αναζήτηση στοιχείων για υφιστάμενα κτίρια.
Έως τώρα το αρχείο διατηρούνταν στη διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα παραδόθηκε στην αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. Η διαρκής χρήση του αρχείου επί πολλές δεκαετίες συντέλεσε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα από άποψη φθορών και απωλειών, η οποία επιβάλλει τη διατήρησή του υπό καλύτερες συνθήκες και τη χρήση του με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Η διοίκηση του δήμου θεωρεί απαραίτητη σε πρώτη φάση την ψηφιοποίηση, την ταξινόμηση και κωδικοποίηση, την επιστημονική τεκμηρίωση και το χωρικό συσχετισμό του αρχειακού υλικού, ενώ σε δεύτερη φάση τη συντήρησή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έτσι ώστε το αρχείο να παραμένει προσβάσιμο στο κοινό, χωρίς να φθείρεται περαιτέρω αλλά συγχρόνως να μπορεί να αναδειχτεί, να φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες και να είναι προσιτό σε μελετητές και ερευνητές.
Για το λόγο αυτό προτείνεται η συνεργασία με την Εθνική Χαρτοθήκη – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, με δαπάνη 20.000 ευρώ, θέμα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.