Σχεδόν αδύνατη ήταν η αναπαραγωγή μετά από μια συνεύρεση Νεάντερταλ με Χόμο Σάπιενς. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας των Ματίας Κάρατ και Λοράν Εξκοφιέ, η οποία παρουσιάζεται στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (ΗΠΑ).

Πρόσφατη ανάλυση γονιδίων που ανάγονται στους Νεάντερταλ έδειξε ότι γονιδιακό υλικό των μακρινών αυτών προγόνων μας βρίσκεται στο γονιδίωμα του 1 με 4 % των σύγχρονων Ευρασιατών. Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα μοντέλο υπολογισμού του ποσοστού της καταγωγής των Νεάντερταλ με βάση διαφορετικά επίπεδα συχνότητας στη διασταύρωση του δικού μας γένους με εκείνων. Στη συνέχεια το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε αναλογικά με το επίπεδο που συναντάται το γονιδίωμα Νεάντερταλ σε ομάδες Γάλλων και Κινέζων.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η διασταύρωση Χόμο Σάπιενς και Νεάντερταλ ήταν επιτυχής σε ποσοστό λιγότερο του 2 %. Αν τα δύο γένη συνυπήρξαν για 10.000 χρόνια, το χαμηλό αυτό ποσοστό συστήνει ότι απόγονοι από μια διασταύρωσή τους θα προέκυπταν μια φορά κάθε 23 με 50 χρόνια. Ακόμη όμως και αν τα ποσοστά επιτυχίας ήταν μεγαλύτερα, οι απόγονοι από τέτοιες διασταυρώσεις δεν επιβίωσαν αρκετά ώστε να αφήσουν δικό τους γενετικό αποτύπωμα.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι πού ακριβώς συνέβησαν οι διασταυρώσεις αυτές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι ανιχνεύσιμο εξετάζοντας τη γενεαλογία Ασιατών και Ευρωπαίων ξεχωριστά. Στη μελλοντική έρευνα επίσης ανήκει η ένταξη στο χάρτη των πρωτόγονων γενεαλογιών, της ανθρωπολογική ομάδας Ντενίσοβα, η οποία έζησε στη Σιβηρία αλλά παρουσιάζει γενετικές ομοιότητες με τους σύγχρονους Μελανήσιους!