Οι Γαλάτες επιστρέφουν στην Ήπειρο αυτό το φθινόπωρο μετά από μια απουσία 2.300 χρόνων, από την περίοδο εκείνη που οι πρόγονοί τους πολεμούσαν στο πλευρό των βασιλιάδων Πύρρου και Αντίγονου. Τι και αν οι Γαλάτες του σήμερα είναι χάρτινοι; Καταφέρνουν να μας «θυμίσουν» το παρελθόν με τη βοήθεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων όπου από αύριο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο: «50 Χρόνια Αστερίξ».
Την έκθεση είχε πρωτοδιοργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ το 2009, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ. Από τότε έχει περιοδεύσει στα αρχαιολογικά μουσεία της Πάτρας και του Άργους Ορεστικού. Στο μουσείο των Ιωαννίνων, η έκθεση θα παρουσιαστεί σε σύμπραξη με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο της πόλης και με υποστήριξη της Εταιρείας Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ μίλησε αρκετά για την προσωπική σχέση των δύο δημιουργών του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί (κείμενο) που πέθανε το 1977 και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα), με το παρελθόν.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αστερίξ παραμένει από τους πιο διαβασμένους όλων των εποχών. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκει κάτι σε αυτόν που τον εκφράζει. Όλα αυτά είναι μια διασκέδαση, και όχι μάθημα, όχι εκπαίδευση. Είναι όμως μια αναφορά σε έναν κόσμο που τυχαίνει εμείς των αρχαιολογικών μουσείων να έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο. Οι αναφορές είναι πιο επιστημονικές και πιο τεκμηριωμένες», ανέφερε ο κ. Σουέρεφ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα τεύχη που έχουν σχεδιαστεί από το 1959 έως το 2009. Αυτό το σύνολο πλαισιώνεται με αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας της, και συνδυάζεται με προβολή σε βίντεο, κινουμένων σχεδίων. Με αφορμή τον Αστερίξ και τους Γαλάτες του, γίνονται αναφορές λοιπόν, μεταξύ άλλων, και στους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου (279 π.Χ).
Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος-επιμελήτρια της έκθεσης Ιουλία Κατσαδήμα, «επιλέξαμε υλικό από τις συλλογές του μουσείου και έτσι υποστηρίξαμε τέσσερις ενότητες που οργανώνονται στις τέσσερις προθήκες». Η κάθε προθήκη αποτελεί και μια διαφορετική ενότητα, όπως για παράδειγμα η προθήκη που παραπέμπει στο περίφημο τσιμπούσι στο γαλατικό χωριό. «Μέσα από τον Αστερίξ, προσπαθήσαμε να δούμε την ηπειρωτική αρχαιολογία με άλλα μάτια. Οι Γαλάτες μπορεί να ήρθαν αυτό το φθινόπωρο στην Ήπειρο, αλλά είχαν έρθει και έξι γενιές πριν από τον Αστερίξ (του 50 π.Χ.) για να πολεμήσουν στο πλευρό βασιλιάδων της Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων παραβρέθηκε η Χριστίνα Μέμου, η οποία μίλησε για τη συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο και προσκάλεσε τους πάντες, μικρούς και μεγάλους, να θαυμάσουν τον συνδυασμό των αρχαιολογικών ευρημάτων με μια σύγχρονη τέχνη.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός από Δευτέρα, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.