Νέα στοιχεία για τη στάση των Θρακών της ρωμαϊκής περιόδου απέναντι στο θάνατο φέρνουν στο φως αποκαλύψεις από θέση κοντά στο χωριό Μπορίσοβο της Βουλγαρίας.
Τα ευρήματα προέρχονται από τάφο του 1ου ή 2ου αι. μ.Χ. που πιθανότατα ανήκε σε πλούσιο ευγενή. Ένας μέρος τους είναι αντικείμενα πολυτελείας που προορίζονταν για την εξυπηρέτηση του νεκρού στη μετά θάνατον ζωή του. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται φορητή τράπεζα, διακοσμημένο πινάκιο καθώς και περίτεχνο αγγείο πόσης μοναδικό στο είδος του, το οποίο οι αρχαιολόγοι αποκαλούν χαριτολογώντας “ποτήρι σαμπάνιας”. Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα κατάλοιπα διακόσμησης της πρόσοψης άρματος, το οποίο όμως καταστράφηκε όταν τυμβωρύχοι λεηλάτησαν το χώρο στο παρελθόν. Εδώ παριστάνονται τέσσερις αετοί, τα φτερά των οποίων διασταυρώνονται με κεφάλια δρακόντων. Το κεφάλι κάθε αετού είναι διαφορετικό, δείχνοντας την ιδιαίτερη επιμέλεια που ακολουθήθηκε στην επεξεργασία του θέματος. Εκτός από κτερίσματα, στο χώρο βρέθηκαν και ειδικά “δακρυδοχεία” όπου τοποθετούνταν τα δάκρυα των πενθούντων.
Κοντά στον ταφικό λάκκο βρέθηκαν κατάλοιπα νεκρικών τελετών: ένας μεγάλος τετράγωνος βωμός για την τοποθέτηση φαγητού ως προσφοράς για το νεκρό καθώς και λείψανα πυράς όπου σώζονταν οστά ζώων και όστρακα αγγείων. “Γνωρίζαμε την πρακτική αλλά είναι η πρώτη φορά, με την εύρεση και του βωμού, που τη βλέπουμε σε σχέση με τάφο της ρωμαϊκής Θράκης”, λέει η αρχαιολόγος Ντανιέλα Άγκρε, του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Μουσείου στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, η οποία και ηγείται του έργου.
Πάντως η περιοχή είναι γεμάτη από αρχαιολογικά ευρήματα. Κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο τάφος είχε εντοπιστεί το 2008 ένα άρμα, μοναδικό σε είδος και σε συντήρηση, ενώ ανάλυση του εσωτερικού αγγείων από τη θέση πιστοποίησε την παρουσία κρασιού εισηγμένου από την Ιταλία. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν, τέλος εντοπιστεί και τα κατάλοιπα επτά τάφων με πολύτιμα κτερίσματα καθώς και μεγάλες αγροικίες, που ίσως αποτελούσαν αντίστοιχα το νεκροταφείο και τις οικίες μιας ισχυρής θρακικής οικογένειας.