Οι αρχαιολόγοι που διενεργούν τις ανασκαφές στη Γιεσίλοβα, την αρχαιότερη γνωστή θέση ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή της Σμύρνης, ανακοίνωσαν πως βρήκαν δακτυλικά αποτυπώματα που χρονολογούνται περισσότερα από οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν.
«Βρήκαμε δακτυλικά αποτυπώματα που τοποθετούνται 8500 χρόνια πίσω [στη Νεολιθική περίοδο]. Πιστεύουμε ότι ανήκαν σε παιδιά και γυναίκες», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών Ζαφέρ Ντερίν.
Η ομάδα των αρχαιολόγων εντόπισε τα δακτυλικά αποτυπώματα σε πήλινα αγγεία. «Οι αρχαίοι κάτοικοι κατασκεύαζαν τα πήλινα αγγεία από υλικά διαφορετικά [από εκείνα που μας είναι γνωστά] και χάρη σε αυτά τα υλικά –τα οποία δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα– είναι ορατά τα δακτυλικά αποτυπώματα» σημειώνει ο Ντερίν και προσθέτει ότι τα αγγεία είχαν υποστεί μεγάλες φθορές από πυρκαγιά.
Οι αρχαιολόγοι συμπέραναν επίσης ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
Από έρευνες που έγιναν στο υπέδαφος της θέσης, φαίνεται ότι οι νεολιθικοί κάτοικοι εκμεταλλεύονταν τη γη ως γεωργοί. «Αυτό το χώμα το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή πήλινων αγγείων, και, χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εμπλέκονταν περισσότεροι από δύο άνθρωποι στη διαδικασία αυτή».