H Συρία είναι μια αραβική χώρα στην Μέση Ανατολή. Συνορεύει στα βόρεια με την Τουρκία, στα νότια με την Ιορδανία, στα ανατολικά με το Ιράκ, στα νοτιοδυτικά με το Λίβανο και στα βορειοδυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η πρωτεύουσά της είναι η Δαμασκός και έχει 23 εκατομμύρια κατοίκους από διαφορικές θρησκείες.
Η ποικιλία της φύσης και του κλίματος της Συρίας, την έκανε λίκνο για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς: Ουγκαρίτ, Κάντιθ, Απάμεια, Παλμύρα. Επίσης δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα μνημεία των λαών που πέρασαν από τη συριακή γη: αιγυπτιακά, περσικά, ελληνικά, ρωμαϊκά .
Αυτή η ποικιλία του πολιτισμού στην Συρία, που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, τόσο σημαντική για την παγκόσμια ιστορία και αρχαιολογία, απειλείται σήμερα με λεηλασία και καταστροφή λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στην χώρα, αυτούς τους τελευταίους μήνες. Αυτά τα γεγονότα, δίνουν ευκαιρία σε κάθε λογής αρχαιοκαπήλους και «χρυσοθήρες» να κλέψουν, και να πωλήσουν παράνομα, τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπάαθ», τον Αύγουστο 2011, το εθνικό μουσείο της Hama (Απάμεια) δέχθηκε λεηλασία από ορισμένους εργαζόμενους σε αυτό, που έκλεψαν ένα χρυσό άγαλμα αραμαϊκού θεού του 8ου αι. μ.Χ. Το γεγονός αποκαλύφθηκε μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού μουσείου, να μεταφερθούν όλα τα αντικείμενα από τα μουσεία της Hama, για να προστατευτούν πριν την κορύφωση των προβλημάτων στην πόλη, και πριν να εκτεθούν σε κλοπή και καταστροφή από τυχόν ληστοσυμμορίες. Τελικά η αστυνομία κατάφερε να πάρει πίσω το χρυσό άγαλμα, μετά από τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό μουσείο της Hama, είναι ένα από τα σημαντικά μουσεία της Συρίας, που ιδρύθηκε το 1956 στο παλάτι του Ασσάδ Πάσα, που χτίσθηκε το 1740. Το μουσείο περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή διαφόρων αντικειμένων που προέρχονται από διαφόρους πολιτισμούς: αραμαϊκό, ρωμαϊκό, βυζαντινό, χριστιανικό και ισλαμικό.
Συγχρόνως με την κλιμάκωση των γεγονότων στη Συρία αυξήθηκαν τα περιστατικά παραβατικότητας στην επαρχία Δαράα. Εδώ, οι κάτοικοι επωφελούνται από τα γεγονότα καταστρέφοντας ιστορικά κτίρια για να χτίζουν καινούργια σπίτια πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, αδιαφορώντας για την πολιτιστική τους σημασία.
Στη δράση αρχαιοκαπήλων εκτέθηκε και η Ακρόπολη της Σπηλιάς (Καλαάτ αλ Κάχεφ), σύμφωνα με αναφορά του επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της πόλης Ταρτούς, Μρουάν Χασάν στην εφημερίδα «Syria News».
Ο μεγαλύτερος όμως φόβος σχετίζεται με το ενδεχόμενο καταστροφών σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν βαρέα όπλα. Τι θα γίνει αν οι σφαίρες πέφτουν χωρίς διάκριση, καταστρέφοντας μνημεία πολιτισμού που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν;
Motasem Takla