Ξεκίνησαν πάλι τις εργασίες τους – μετά από παύση εννέα μηνών λόγω ελλιπούς ασφάλειας – οι ξένες αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
Πρόκειται για εβδομήντα πέντε ομάδες επιστημόνων που διενεργούν ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες, μελέτη υλικού αλλά και εργασίες αναστήλωσης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και προέρχονται από όλον τον κόσμο. Μεταξύ των σημαντικότερων αποστολών που εργάζονται ξανά στην Αίγυπτο είναι η γερμανική αρχαιολογική ομάδα στην πόλη του Ασιούτ, η αμερικανική πειραματική ανασκαφή των ARCE/AERA στη Μιτ Ραχίνα, η ιαπωνική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουασέντα στη Σακάρα, η ισπανική του CSIC στο Λούξορ, η γαλλική στο Φαγιούμ και η πολωνική στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα.
Tην ίδια στιγμή, πάνω από 300 αιτήσεις για έρευνα στην Αίγυπτο επιστημόνων από χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ περιμένουν έγκριση στα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Φαίνεται τέλος ότι ο αρχαιολογικός πυρετός έχει ήδη ξεκινήσει: από χτες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση που βασίζεται σε πρόσφατη παρουσίαση θεωρίας του αρχαιολόγου Στίβεν Κρος και σχετίζεται με στοιχεία για την ύπαρξη νέου άγνωστου τάφου στην Κοιλάδα των Βασιλέων.