Ένα λιμάνι 2.000 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στη θέση Caerleon της Ουαλίας όπου εδώ και χρόνια έχουν αποκαλυφθεί ερείπια ρωμαϊκού οχυρού.
Οι αρχαιολόγοι του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, υπό την εποπτεία του δρα Πίτερ Γκεστ, αποκάλυψαν το λιμάνι μετά από έρευνα με γεωφυσικά όργανα τα οποία συντέλεσαν και στην ανεύρεση άλλων τμημάτων της εγκατάστασης. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά τα περιγράμματα των αρχιτεκτονημάτων που αποτελούσαν το λιμάνι – το δεύτερο που αποκαλύπτεται στη Βρετανία – , το οποίο όπως φαίνεται συμπλήρωνε μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που έχουν βρεθεί στη χώρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο χώρος επεκτείνει κατά πολύ τις γνώσεις μας για τον χαρακτήρα της εγκατάστασης. Στις όχθες του ποταμού Usk, η εγκατάσταση, που ταυτίζεται με τη ρωμαϊκή Isca, αποτελούσε γέφυρα μεταξύ των λόφων της Ουαλίας και του ρωμαϊκού Λονδίνου, και συνδεόταν έτσι με τις ακτές του βισκαϊκού κόλπου στον Ατλαντικό (Δ. Γαλλία – Β. Ισπανία), την κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία και τελικά την καρδιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Χρονολογικά, το λιμάνι τοποθετείται στην εποχή της άφιξης των πρώτων Ρωμαίων στη Βρετανία και των μαχών τους με τους ντόπιους Ουαλούς. Για τον λόγο ταυτίζεται ως το προπύργιο των Ρωμαίων κατά την πρώτη φάση της κατάκτησης της Βρετανίας.
Γενικά, οι ρωμαϊκές λεγεώνες υπολογίζεται ότι ήταν περίπου τριάντα. Τρείς από αυτές ήταν εγκατεστημένες μόνο στη Βρετανία, ενώ από το 74 μ.Χ. έδρα για μία από αυτές ήταν το Caerlion.