Τελικά ο Προμηθέας πόσων χρονών είναι; Στο σχολείο διδαχτήκαμε πως ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά —το δώρο του Προμηθέα στους θνητούς, αφού μέχρι τότε την απολάμβαναν μόνο οι Θεοί, σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο— πριν περίπου ενάμιση εκατομμύριο χρόνια.
Όμως μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαψεύδει τώρα αυτή την εκτίμηση και κάνει λόγο για ανακάλυψη της μαγειρικής τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα, με βάση μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των «προγόνων» μας και συγκεκριμένα του Homo Erectus, που δεν ταιριάζουν σε ωμοφάγους — όπως το μέγεθος των δοντιών.
Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που καταναλώνουν ωμή την τροφή τους ξοδεύουν ως και 48% της καθημερινότητάς τους μασουλώντας — ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα γεύματα του μέσου σύγχρονου ανθρώπου καταλαμβάνουν μόλις το 4,7% της μέρας του. Σαν γνήσιος Homo, λοιπόν, ο Erectus φαίνεται πως σπαταλούσε μόλις το 6,1% της ημέρας του για να τραφεί, πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό.
Αν λοιπόν ο «όρθιος άνθρωπος» πριν 2 εκατομμύρια χρόνια κατανάλωνε ωμή την τροφή του, τότε δεν θα είχε ούτε μικρούς γομφίους, ούτε μικρά αναλογικά σαγόνια και εντόσθια. Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν πως o Erectus χρησιμοποιούσε τελικά κάποια μέθοδο μαγειρέματος: διευκρινίζουν βέβαια πως η κουζίνα των πρωτόγονων ίσως δεν χρησιμοποιούσε απευθείας τη φλόγα, αλλά το ψήσιμο επιτυγχάνονταν με άλλα μέσα — όπως το πάστωμα με θαλασσινό αλάτι ή η αποξήρανσή του κρέατος από το κυνήγι στον καυτό ήλιο της σαβάνας.
Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, δρ Κρις Όργκαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η κακή διατροφή, αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης δίαιτας με ωμές τροφές, δεν θα είχε επιτρέψει την επιβίωση του Χόμο Σάπιενς σε βάθος χρόνου. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το να καταναλώνεις μαγειρεμένο και επεξεργασμένο φαγητό τους ήταν απαραίτητο».
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους σύγχρονους ανθρώπους, άλλα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά (χιμπατζήδες και πίθηκους) και φυσικά τα λείψανα 14 ανθρωποειδών — «χαμένων κρίκων» της εξέλιξης του ανθρώπου, που έχουν εξαφανιστεί. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν αφορούσαν, όπως προείπαμε, το μέγεθος των δοντιών, αλλά και τη μάζα σώματος και το DNA.