Μολυβδοσφραγίδες που ανήκουν στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Κωνσταντίνο και βυζαντινά νομίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Νικολάι Οβτσάροφ στο Περπερικόν.
Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος παρουσίασε τη Δευτέρα στο κοινό τις δύο αρχιεπισκοπικές σφραγίδες, που καταδεικνύουν την ύπαρξη μίας άγνωστης χριστιανικής αρχιεπισκοπής τον Μεσαίωνα, καθώς και τις υπόλοιπες ανακαλύψεις του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου ειδήσεων “Novinite” στο Διαδίκτυο, τα ευρήματα του Νικολάι Οβτσάροφ, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ανασκαφές στην αρχαία θρακική πόλη Περπερικόν, στην οροσειρά της Ροδόπης, ενισχύουν τη διαπίστωση ότι υπήρξε σημαντικό αστικό κέντρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, καθώς και της Πρώτης και Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και όχι μόνο της αρχαιότητας.
Στην οροσειρά της Ροδόπης ανακαλύφθηκε επίσης κι ένας πέτρινος ναός του 5ου αι. π.Χ. Ο ναός αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών Βούλγαρων αρχαιολόγων στο φρούριο Καλέτο, κοντά στην πόλη Σμόλιαν της νότιας Βουλγαρίας. Τέλος, κατά τη διάρκεια εργασιών που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα στον αυτοκινητόδρομο Μαρίτσα, στη νότια Βουλγαρία, βρέθηκαν 3.500 αρχαιολογικά ευρήματα.