Τα «γεννητούρια» των νέων μεταξοσκωλήκων γιορτάζει στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού, από το στάδιο εκτροφής της πολύτιμης κάμπιας ως την παραγωγή, την επεξεργασία του μεταξιού και το ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της μεταξουργίας στην Ελλάδα. Η εκτροφή μεταξοσκωλήκων γίνεται μάλιστα για δεύτερη χρονιά και οι πρώτες φωτογραφίες τους ήρθαν στη… δημοσιότητα.
Το Μουσείο Μετάξης στεγάζεται στο παραδοσιακό Αρχοντικό Κουρτίδη και στην επανέκθεσή του αναδεικνύει όλες τις φάσεις και τα στάδια της μεταξουργίας. Η αρχή γίνεται με την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού, που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας στα τέλη του 19ου ως τα μέσα 20ού αιώνα. Στον όροφο αναπτύσσεται το σενάριο της έκθεσης, που αφορά τη σηροτροφία: παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου, η μουριά και τα στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα και τέλος η ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα). Ακολουθεί ο καθαρισμός και η διαλογή τους ενώ ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα κλείνει με την απόπνιξη.
Οι επόμενες ενότητες είναι αφιερωμένες στη μεταξουργία με την αναπήνιση ή το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού, τη βαφή και την ύφανση των μεταξωτών, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εργοστάσιο μετάξης Τζίβρε. Τα αυθεντικά εκθέματα μάλιστα υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό.
Τέλος, στην ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί» εκτίθενται μοναδικά εξαρτήματα της σουφλιώτικης φορεσιάς.