Ευάγγελος Θ. Καραμανές, Οργάνωση του χώρου, τεχνικές και τοπική ταυτότητα στα Κοπατσαροχώρια των Γρεβενών, επιμ. Π.Καμηλάκης, εκδ. ΚΕΕΛ Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 2011, ISBN 978-960-404-163-3
Στο βιβλίο αυτό ο Ε. Καραμανές ερευνά ποικίλες πτυχές του ιδιαίτερου πολιτισμού των Κοπατσαροχωρίων, μιας ομάδας κοινοτήτων του νομού Γρεβενών που απλώνονται στις ανατολικές πλαγιές της Βόρειας Πίνδου και σε υψόμετρο από 800 μέχρι 1200 μ. Με βάση της οικολογικές συνθήκες του χώρου όπου αναπτύχθηκαν, τα Κοπατσαροχώρια βασίστηκαν οικονομικά στην κτηνοτροφία (λιγότερο στη γεωργία) ενώ συγκρότησαν μέσα από ποικίλες κοινωνικές πτυχές μια τοπική ταυτότητα διαφορετική από τις πληθυσμιακές ομάδες γειτονικών εγκαταστάσεων (Βόιο, Βλαχοχώρια κ.α.).
Ο μελετητής επικεντρώνεται στα χωριά Μέγαρο και Δοτσικό ως μια γεωργοκτηνοτροφική και μια αποκλειστικά κτηνοτροφική κοινότητα αντίστοιχα. Με δεδομένα που αποκτήθηκαν από μακροχρόνια επιτόπια έρευνα σε σχέση με την εργασία (κτηνοτροφία, γεωργία, οικοτεχνία), την καθημερινή ζωή και την οργάνωση του οικιστικού χώρου εξετάζονται οι οικονομικές στρατηγικές, οι κοινωνικές πολιτικές και η αντίληψη του χώρου και του εαυτού τους από τους Κοπατσαραίους των δύο κοινοτήτων.