«Αν είχαμε εμείς την Ακαδημία Πλάτωνος, θα είχαμε βγάλει ένα σωρό λεφτά». Σχόλια σαν αυτό ακούει στα ταξίδια του ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, όπως ομολόγησε ο ίδιος χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου παραβρέθηκε για λίγο, εν όψει της διακοπής των εργασιών του, ως το τέλος του μήνα, αλλά και με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος για την ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη δημιουργία νέων μουσειακών αποθηκών.
Πηγή πλούτου για την Αθήνα η Ακαδημία Πλάτωνος
«Η ανάδειξη και ενοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ένα έργο που έχει αργήσει να γίνει. Είναι ένας χώρος, από τους πολλούς της Αθήνας, ο οποίος δεν έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σωστά. Η βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναδειχθεί ως χώρος δημιουργικός και ζωντανός. Ένας χώρος που χρειάζεται χρώμα και ενέργεια. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τους τρόπους καταστολής των προβλημάτων της Αθήνας, ενώ δεν σκεφτόμαστε την ανάδειξη της Αθήνας, των σημείων εκείνων που κρύβεται η ενέργεια της Αθήνας. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι πηγή πλούτου για την Αθήνα και ως τέτοια πρέπει να αναδειχθεί», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Επαινώντας εξάλλου την αποτελεσματικότητα του ΚΑΣ και την προτεραιότητα που δίνει στον πολίτη ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τη λειτουργία του ως το παράδειγμα που κάνει τη διαφορά στη δημόσια διοίκηση. Χθες άλλωστε το ΚΑΣ είχε 57 θέματα στην ημερήσια διάταξή του.
Αρχαιολογικός περίπατος θα συνδέει το χώρο με τον Κεραμεικό
Σε 135 στρέμματα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα, αν και διασπασμένος από έναν δρόμο (οδός Κρατύλου), ο οποίος δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να καταργηθεί δεδομένης και της διέλευσης λεωφορείου. Η αναβάθμιση του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου με αντικατάσταση της περίφραξής του, εγκατάσταση φυλακίου, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, τουαλέτες και βελτίωση των διαδρομών για τους επισκέπτες είναι το ζητούμενο.
«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος με απαλλοτριώσεις και επεμβάσεις οι οποίες καλύπτονται εξ ημισείας από το ΥΠΠΟΤ και το ΥΠΕΚΑ», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κυρία Λίνα Μενδώνη. Επιπλέον η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων έχει αναλάβει τη δημιουργία του αρχαιολογικού-πολιτιστικού περιπάτου, που θα συνδέει τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος.
Η σχεδιαζόμενη ανέγερση του Μουσείου Αθηνών
Όπως επισήμανε εξάλλου η κυρία Μενδώνη «τα έργα στο σύνολό τους αποτελούν το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας για τη δημιουργία του φακέλου που απαιτείται για την προκήρυξη του διαγωνισμού για το Μουσείο Αθηνών. Ο φάκελος θα κατατεθεί στο ICOMOS όπως προβλέπει η διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολουθήσαμε για την ανέγερση του νέου Μουσείο Ακρόπολης». Να σημειωθεί άλλωστε, ότι για τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή του Ελαιώνα και θα περιλάβει τα αριστουργήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές εντός της Αθήνας αλλά προς το παρόν βρίσκονται σε αποθήκες, έχουν προσφερθεί ήδη 2 εκατ. ευρώ μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Νομαρχία Αθηνών με πρωτοβουλία του νομάρχη κ. Γιάννη Σγουρού με το ΥΠΠΟΤ.
Τα έργα βήμα προς βήμα
Βήμα προς βήμα εξάλλου, τα έργα που πρότεινε στο ΚΑΣ για την περιοχή η προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Έφη Μπαζιωτοπούλου είναι τα ακόλουθα:
– Μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού από την οδό Κρατύλου 20 σε τρεις νέες μουσειακές αποθήκες όπου τα αρχαία θα αποθηκευθούν με βάση τις κατηγορίες μνημείων και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε υλικού, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση συνθηκών φύλαξης για την ασφάλεια των αρχαίων, διευκόλυνση μελέτης του υλικού αλλά και ενημέρωση του μη ειδικού κοινού με ενημερωτικές πινακίδες και info points και ακόμη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
– Κατεδάφιση των παλαιών και επικίνδυνων κτηρίων της Κρατύλου 20-24 (όπου στεγάζονται σήμερα αποθήκες), καθαίρεση των μεταλλικών κατασκευών, ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Ας σημειωθεί ότι σε αυτές τις αποθήκες φυλάσσονται οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως κατά τις ανασκαφές στην Αθήνα από το 1930 ως το 1960.
– Απελευθέρωση έκτασης 4 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου, τα οποία θα ενοποιηθούν με τον αρχαιολογικό χώρο και θα αποδοθούν στο κοινό. Εδώ προβλέπονται επιχωματώσεις για την εξομάλυνση του τοπίου, φυτεύσεις, διαδρομές, πλατώματα, καθιστικά, ενημερωτική πινακίδα και σταθμός πληροφόρησης. Σε αυτό το χώρο θα τοποθετηθεί και στέγαστρο 50 τ.μ. με περιμετρική περίφραξη για την έκθεση μαρμάρινων σαρκοφάγων.
– Νέα προκατασκευασμένη μεταλλική αποθήκη, 568 τ.μ., θα δημιουργηθεί στην οδό Δράκοντος 7 όπου βρίσκεται επίσης μία «γλυπτοθήκη» σε αναπαλαιωμένο λιθόκτιστο υφαντουργείο, ένα στέγαστρο φύλαξης γλυπτών, το οποίο θα επεκταθεί, και υπαίθριος χώρος φύλαξης λίθινων στον οποίο θα τοποθετηθεί νέο μεταλλικό στέγαστρο 216 τ.μ.
– Νέα προκατασκευασμένη μεταλλική αποθήκη, εμβαδού 200 τ.μ., στην οδό Δράκοντος 9.
Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.