Ιστορικοί και αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ξεκινώντας έρευνες για να βρουν τα χαμένα οστά ενός από τους συγγραφείς που αποτέλεσαν σταθμό στη νεότερη δυτική λογοτεχνία.
Το όλο εγχείρημα αναζήτησης των οστών του Θερβάντες, τα οποία βρίσκονται θαμμένα σε κάποιο σημείο στους τοίχους ή στο δάπεδο ενός μοναστηριού στο κέντρο της Μαδρίτης, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα επέτρεπε στους ιατροδικαστές-αρχαιολόγους να ανασυνθέσουν το πρόσωπο ενός άνδρα, το οποίο γνωρίζουμε στην ουσία μόνο από τον γνωστό πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης Χουάν ντε Χουαρέγκι.
Η έρευνα ίσως αποκαλύψει επίσης την αιτία θανάτου του Θερβάντες, η οποία μέχρι σήμερα πιστεύεται πως ήταν κίρρωση του ήπατος – σημειώνουμε ότι ο συγγραφέας είχε κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για αλκοολισμό.
«Λέγεται ότι ήταν πολύ άρρωστος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όμως η ίδια περίοδος ήταν και από τις πιο παραγωγικές του ως συγγραφέα», σύμφωνα με τον ιστορικό Φερνάντο Πράντο.
Η ομάδα του Πράντο έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη των τοπικών αρχών και την άδεια του αρχιεπισκόπου της Μαδρίτης για να αναζητήσει τα οστά του δημιουργού του Δον Κιχώτη.
Οι ειδικοί λένε ότι τα οστά του είναι εύκολο να ταυτιστούν, καθώς θα φέρουν σημάδια από τραύματα που ο Θερβάντες υπέστη κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Συγκεκριμένα, ο Θερβάντες τραυματίστηκε στο στήθος και στα χέρια κατά τη διάρκεια της περίφημης μάχης όπου οι ενωμένες χριστιανικές ναυτικές δυνάμεις υπό τον δον Xουάν τον Aυστριακό νίκησαν τον οθωμανικό στόλο.
«Τραυματίστηκε από βολή αρκεβούζιου στο στήθος ενώ ένας δεύτερος τραυματισμός στάθηκε αιτία για την αναπηρία του στο αριστερό του χέρι», σύμφωνα με τον Πράντο. Αυτοί οι δύο τραυματισμοί θα έχουν αφήσει κάποιο σημάδι στα οστά του, όπως πιστεύει ο Πράντο.
Ο Θερβάντες τάφηκε σε μοναστήρι το 1616. Πέθανε δέκα μέρες πριν από τον Σαίξπηρ (καθώς όμως εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν διαφορετικά ημερολόγια στις δύο χώρες, η ημερομηνία θανάτου τους, η 23η Ιουλίου, συμπίπτει και έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου).
Το 1673 ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες στο μοναστήρι. Τα οστά μεταφέρθηκαν σε κάποια άλλη μονή και αργότερα επιστράφηκαν στην αρχική. Εκείνο που κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, είναι πού ακριβώς βρίσκονται μέσα στο μοναστικό συγκρότημα.
Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν σύστημα γεωραντάρ (ή ραντάρ υπεδάφους) για να εντοπίσουν κρυφές κόγχες στους τοίχους του μοναστηριού και να σαρώσουν το έδαφος φτάνοντας μέχρι τα 5 μ. βάθος.
Ο Πράντο ευελπιστεί ότι οι έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, χρονιά για την οποία έχουν προγραμματιστεί παγκοσμίως εορτασμοί της διπλής 400ής επετείου των θανάτων του Θερβάντες και του Σαίξπηρ.