Ομάδα αρχαιολόγων που ανασκάπτουν στη θέση Κρασνάγια Ρέτσκα, 35 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα, αποκάλυψαν άγαλμα του Βούδα ύψους 1,5 μ.

Οι αρχαιολόγοι από την Ακαδημία Επιστημών της Κιργιζίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το ρωσικό Μουσείο Ερμιτάζ, διενεργούν ανασκαφές στην περιοχή όπου πιστεύουν πως υπάρχουν τα κατάλοιπα ενός βουδιστικού μοναστικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων, το άγαλμα χρονολογείται στην περίοδο 8ου-10ου αιώνα. «Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου αγάλματος αποτελεί ένα αρκετά επίμοχθο εγχείρημα, εξού και δεν μπορούμε να χρονολογήσουμε ακόμη το έργο με ακρίβεια. Πρώτα πρέπει να το αποκαλύψουμε και ύστερα θα μπορέσουμε να πούμε τι ηλικία έχει» λέει ο Asan Torgoyev από το Τμήμα Ανατολικών Σπουδών του Ερμιτάζ.

Τέτοιου είδους βουδιστικά κατάλοιπα είναι σπάνιο να βρει κανείς στις ορεινές περιοχές του Κιργιστάν. Ενώ ο προϊσλαμικός βουδιστικός πολιτισμός τεκμηριώνεται από αρκετά ευρήματα νοτιότερα, στο Τατζικιστάν, στο γειτονικό του Κιργιστάν έχουν βρεθεί ελάχιστα.

Σε προγενέστερες ανασκαφές στην ίδια θέση, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα κατάλοιπα ενός βουδιστικού ναού, ενός φρουρίου, ενός ανακτορικού συγκροτήματος της δυναστείας των Καραχανιδών και βουδιστικών και πρωτοχριστιανικών νεκροταφείων.