Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πριν από 40.000 χρόνια να συναντήθηκαν στην Ινδονησία ο Homo erectus και ο σύγχρονος άνθρωπος. Σύμφωνα με νέα συμπεράσματα μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Gadjah Mada, η συνάντηση αυτή είναι αδύνατο να συνέβη: Τα ευρήματα που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως και σχετίζονται με τον Homo erectus χρονολογούνται σε πολύ πρωιμότερη εποχή από εκείνη στην οποία εμφανίστηκε ο Homo sapiens.
Πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, με την εμφάνιση του Homo erectus γεννήθηκε στην Αφρική ο πρώτος εκπρόσωπος των προγόνων μας που… αγαπούσε τα ταξίδια. Κατοίκησε την Εγγύς Ανατολή, στη συνέχεια την Ευρώπη, για να φτάσει, τελικά, πριν από 500.000 χρόνια στη νότια Ασία. Σε ολόκληρη την έκταση εξάπλωσης του Homo erectus δεν υπάρχουν ευρήματα που να μαρτυρούν την παρουσία του και να χρονολογούνται σε περίοδο μεταγενέστερη των 100.000 πριν, με μία εξαίρεση: στο χωριό Ngandong στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας βρέθηκαν τη δεκαετία του 1930 απολιθώματα αυτής της πρώιμης μορφής του ανθρώπου, που αργότερα χρονολογήθηκαν στα 35.000-50.000 χρόνια πριν. O Homo sapiens έφτασε στην ίδια περιοχή πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Άρα, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν αποκλειόταν τα δύο είδη να είχαν συναντηθεί.
Η ερευνητική ομάδα της Etty Indriatti του Πανεπιστημίου Gadjah Mada της πόλης Yogyakarta της Ινδονησίας ανέσκαψε εκ νέου στην περιοχή για να ελέγξει τη χρονολόγηση αυτή. Η ραδιομετρική χρονολόγηση απέδωσε μια κατά πολύ μεγαλύτερη ηλικία: η θέση όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα χρονολογείται στα 145.000 χρόνια πριν. Η νέα χρονολόγηση ταιριάζει καλύτερα στα μέχρι τώρα γνωστά απολιθώματα του Erectus. Σύμφωνα με αυτήν, η ιδέα μιας συνάντησης του Homo erectus και του Homo sapiens δεν είναι πλέον στη σφαίρα του πιθανού.