Ανεκτίμητης αξίας εικονογραφημένο χειρόγραφο του 12ου αιώνα, ο Codex Calixtinus, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς των προσκυνητών στη βόρεια Ισπανία.

Το χειρόγραφο φαίνεται πως κλάπηκε την Κυριακή, ωστόσο οι αρχειοφύλακες δεν πρόσεξαν πως έλειπε παρά την Τρίτη. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, “Correo Gallego”, το προσωπικό του Καθεδρικού Ναού αναζήτησε επί ώρες το χειρόγραφο, προτού αναφέρει το γεγονός στην αστυνομία.

Οι 225 σελίδες του χειρογράφου εμπεριέχουν έναν οδηγό των προσκυνηματικών διαδρομών προς το Σαντιάγο, τον οποίο πιστεύεται πως είχε συντάξει ένας Γάλλος μοναχός, ο Aimeric Picaud.

Στο χειρόγραφο ιστορείται, μεταξύ άλλων, πώς το σώμα του Αποστόλου Ιακώβου μεταφέρθηκε από την Ιουδαία επάνω σε μια σχεδία, δίχως κουπιά ή ιστία, η οποία διέσχισε τη Μεσόγειο και έπλευσε βόρεια στον Ατλαντικό προτού προσαράξει στη βορειοδυτική Ισπανία. Από εκεί, σύμφωνα με το χειρόγραο, σύρθηκε στην ενδοχώρα από δύο βόδια και το σώμα του Αποστόλου τάφηκε στο δάσος.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ αιώνες, μέχρις ότου οι ντόπιοι ισχυριστούν ότι ο τάφος του Αγίου Ιακώβου βρίσκεται στην περιοχή. Οι προσκυνητές άρχισαν να επισκέπτονται την τοποθεσία, ενώ ένας πάπας του 11ου αιώνα, πιθανότατα ο πάπας Κάλλιστος Β’, ανακήρυξε συγκεκριμένα έτη ως έτη άφεσης αμαρτιών των προσκυνητών.

Το χειρόγραφο συνέβαλε στο να γίνει το Σαντιάγο δημοφιλής προορισμός των προσκυνητών, ο οποίος εξακολουθεί να προσελκύει δεκάδες χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο.

Ο συντάκτης του χειρογράφου γράφει ότι οι προσκυνητές έρχονταν από μέρη τόσο μακρινά όσο η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Ουαλία, η Ιερουσαλήμ και η Ασία, αναζητώντας τον εξαγνισμό του σώματος, την αρετή, τη συγχώρεση των αμαρτιών τους και την “προστασία των ουρανών”.

Το χειρόγραφο εμπεριείχε επίσης προειδοποιήσεις προς τους προσκυνητές, όπως ποια ψάρια να αποφύγουν να καταναλώσουν, καθώς διαφορετικά κινδύνευαν να αρρωστήσουν ή και να πεθάνουν.