Ολόκληρη την ιστορία της ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μπορεί να γνωρίσει όποιος εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί το μοναδικό στην Ελλάδα (λόγω έκτασης) Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας που λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Μουσείο άρχισε να γεμίζει από ιατρικά αντικείμενα εκατοντάδων ετών εδώ και περίπου επτά χρόνια χάρη στις προσπάθειες του πρώην Καθηγητή Ιατρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και προέδρου του Ιπποκράτειου Ιδρύματος κ. Στέφανου Γερουλάνου.
Ο κ. Γερουλάνος, με τη βοήθεια Ηπειρωτών δωρητών, αλλά και πρώην ασθενών του, δημιούργησε έναν χώρο όπου εκτίθενται περίπου 20.000 ιατρικά αντικείμενα και όχι μόνο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο χώρος του Μουσείου είναι διαμορφωμένος σε συγκεκριμένες αίθουσες. Ο επισκέπτης συναντά αρχικά μία αίθουσα αφιερωμένη στην αρχαιότητα, με νομίσματα που έχουν πάνω τους ιατρικά θέματα, στη συνέχεια ένα χώρο που είναι αφιερωμένος στις ασθένειες της Ελληνιστικής περιόδου και ένα εκκλησάκι με τις αγιογραφίες ιατρών που αγίασαν.
Δίπλα βρίσκεται μία μεγάλη αίθουσα, όπου ξεχωρίζει ένα πολύ παλιό φαρμακείο από τη Λάιστα, αλλά και εκατοντάδες φάρμακα του 20ου αιώνα, χωρισμένα ανά δεκαετία.
Η επόμενη αίθουσα περιλαμβάνει ιατρικά εργαλεία από τον 3ο αιώνα και 2.500 συνολικά ιατρικά εργαλεία, ταξινομημένα ανάλογα με την εποχή που χρησιμοποιούνταν. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μία αίθουσα αφιερωμένη στον γιατρό Ξενοφώντα Κοντιάδη, που σκοτώθηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου στα Γιάννινα, λίγο πριν την συνθηκολόγηση και όταν ο ίδιος χειρουργούσε.
Στις υπόλοιπες αίθουσες παρουσιάζονται παλιά χειρουργεία, μικροσκόπια από το 1890 και έπειτα, θερμοκοιτίδες και οδοντιατρεία.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ITV ο Καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος ανέφερε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει μουσείο τέτοιου μεγέθους. «Όταν πριν από πολλά χρόνια στη Ζυρίχη είχα βοηθήσει για την κατασκευή ενός τέτοιου μουσείου, σκέφτηκα πως μπορεί κάτι παρόμοιο να γίνει και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την ελπίδα σύντομα το Μουσείο αυτό να λειτουργήσει κανονικά, και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού υπάρξουν αρκετές, αλλά μικρές παρεμβάσεις στο χώρο του Μουσείου, αυτό να είναι σαφώς πιο επισκέψιμο.