Ασύλητος αρχαίος θρακικός τάφος, ο οποίος δεν είχε καταστραφεί από τυμβωρύχους, ήρθε στο φως από ομάδα Βούλγαρων αρχαιολόγων κοντά στην πόλη Οπάκα στη βορειοανατολική Βουλγαρία.
Ο τάφος χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ., ανήκε σε αξιωματούχο της αρχαίας Θράκης, και αποκαλύφθηκε από την ομάδα του αρχαιολόγου Nikola Rusev του Ιστορικού Μουσείου της πόλης Πόποβο.
Ο τάφος ανήκει σε σύμπλεγμα αρχαίων ταφικών τύμβων. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, πρόκειται για μία από τις τελευταίες ταφές της αρχαίας Θράκης. Θεωρείται δε πως τη συγκεκριμένη θέση είχαν επιλέξει δύο οικισμοί για να τελούν τις τελετουργικές ταφές τους.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της θρακικής ταφής είναι έξι φύλλα καμωμένα από χρυσό, τα οποία ανήκαν σε στεφάνι. Ανάμεσα στα κτερίσματα που βρέθηκαν είναι και άλλα χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, κεραμική καθώς και γυάλινα και χάλκινα διακοσμητικά αγγεία. Άλλο ένα μοναδικό εύρημα είναι ένα ανθρωπόμορφο μυροδοχείο.
«Τα αντικείμενα αυτά πιθανότατα είχαν κατασκευαστεί έξω από τα σύνορα της σημερινής Βουλγαρίας και είχαν εισαχθεί. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για είδη πολυτελείας» λέει ο Rusev.
Σημειώνεται ότι πλέον σπανίως έρχονται στο φως νέες θρακικές ταφές, καθώς πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί από τυμβωρύχους.