Μετά τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, νέες εικόνες από απάτητα για χιλιετίες δωμάτια φτάνουν μέσα από το φακό μιας κάμερας. Αυτή τη φορά το σκηνικό είναι η Λατινική Αμερική και η θέση είναι το Παλένκε, η μεγάλη μητρόπολη των Μάγια.
Βρισκόμαστε στο Μεξικό όπου οι αρχαιολόγοι ερευνούν χώρο όπου εικάζεται ότι υπάρχει ένας τάφος, και ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας από τις πυραμίδες του Παλένκε, ηλικίας 1450 ετών. Αν και γνωστός από το 1999, ο χώρος είναι απροσπέλαστος καθώς τα προβλήματα στατικότητας που παρουσιάζει το μνημείο δεν αφήνουν περιθώρια για εξερευνήσεις…
Τη λύση στο αίνιγμα της πυραμίδας όμως έδωσε η τεχνολογία! Μια κάμερα σε μέγεθος σπιρτόκουτου και κατευθυνόμενη από μέλη του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, πέρασε από μια οπή στην κορυφή της πυραμίδας στο εσωτερικό της. Η θέα σε ένα χρωματισμένο ακόμη με κόκκινη μπογιά δωμάτιο που μετέδωσε στη συνέχεια, έκανε τον γύροι του κόσμου. Εκτός από τους έντονα βαμμένους τοίχους, οι αρχαιολόγοι διέκριναν επίσης μαύρες φιγούρες και τμήματα από νεφρίτη και μαργαριτάρια στο εσωτερικό της φαινομενικά άδειας αίθουσας. Μια ακόμη επιτυχία για την «αρχαιολογία της κλειδαρότρυπας»; Σίγουρα. Είναι όμως και ένα ακόμη επιτυχημένο παράδειγμα τεχνολογικής εφαρμογής που συντελεί σε μια πιο ασφαλή για τα μνημεία μεθοδολογία.