Η Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας (ΕΤ.Ε.Π.Α.), οργανώνει διάλεξη των αρχαιολόγων Ανδρέα Βόρδου και δρος Ερωφίλης Κόλλια, με θέμα: «Ελίκη, Μαμουσιά, Γκραίκας, Τραπεζά Αιγίου. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών της ΣΤ′ Εφορείας Αρχαιοτήτων». Τους ομιλητές θα προλογίσουν ο Πρόεδρος της ΕΤ.Ε.Π.Α. καθηγητής Α. Ριζάκης και η Έφορος της ΣΤ′ ΕΠΚΑ Μαρία Γάτση.
Πρόκειται για την παρουσίαση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων των ανασκαφών που πραγματοποιούνται από τη ΣΤ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και έχουν πλουτίσει σημαντικά τις γνώσεις μας για την ιστορία και την εξέλιξη των αρχαίων πόλεων και τα μνημεία της δυτικής Αιγιάλειας.
Στις ομιλίες των αρχαιολόγων Α. Γ. Βόρδου και Ε. Κόλια, θα παρουσιαστούν τα σπουδαιότερα ευρήματα που προκύπτουν τόσο από τις σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο των μεγάλων έργων (π.χ. κατασκευή αυτοκινητοδρόμου), όσο και από τις συστηματικές ανασκαφικές έρευνες τις οποίες διευθύνουν οι ίδιοι.
Νότια του σημερινού οικισμού της Κερύνειας, εντοπίστηκε εκτεταμένος οικισμός που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική εποχή (2700-1900 π.Χ.). Σώζονται πυκνά δομημένα κτίσματα σε έκταση μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων, ενώ έχουν βρεθεί πολυάριθμα κινητά ευρήματα. Στους πρόποδες του μυκηναϊκού νεκροταφείου θαλαμοειδών τάφων στο λόφο Καλλιθέα ή Ψωριαρού στα Νικολέικα, ανασκάπτεται μυκηναϊκός οικισμός. Πρόκειται πιθανότατα για την μυκηναϊκή Ελίκη.
Στα Νικολέικα επίσης, ανασκάπτεται συστηματικά από το 2004 ο αψιδωτός ναός της γεωμετρικής εποχής (8ος αι. π.Χ.), που πιθανώς ταυτίζεται με τον περίφημο ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα, ο οποίος αναφέρεται από τον Όμηρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς. Πρόκειται για το σπουδαιότερο μνημείο που αναμφισβήτητα ανήκει στην επικράτεια της αρχαίας Ελίκης.
Στην αρχαία Κερύνεια, στη σημερινή Μαμουσιά, πραγματοποιείται από το 2004 συστηματική ανασκαφή σε ιερό της αρχαϊκής-κλασικής εποχής. Έχουν βρεθεί τα κατάλοιπα μεγάλου δωρικού ναού του 6ου αι. π.Χ. και ενός μικρότερου ναού του 4ου αι. π.Χ. Τα θραύσματα των μαρμάρινων αγαλμάτων που κοσμούσαν τα αετώματα του μεγάλου ναού χρονολογούνται στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. και αποτελούν τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής.
Στην επικράτεια της αρχαίας Ρυπικής ανήκει ο μεγάλος αρχαϊκός ναός του 6ου αι. π.Χ., που εντοπίστηκε κατά την επιφανειακή έρευνα του 2000 και ανασκάπτεται στη θέση Άγ. Σώστης στον Γκραίκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1130μ. στο Παναχαϊκό και αποτελεί για τη ναοδομία τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στους γεωμετρικούς των Νικολέικων και της Ρακίτας και του ναού της Τραπεζάς.
Στο πλάτωμα της Τραπεζάς Αιγίου, θέση η οποία πιθανότατα ταυτίζεται με τις Ρύπες, οι συστηματικές έρευνες των τελευταίων ετών αποκαλύπτουν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής Αχαΐας. Ο εκατόμπεδος ναός του τέλους των αρχαϊκών χρόνων, στον πυρήνα της αρχαίας πόλης, έχει αποδώσει όλα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του έως και την κεράμωσή του.
Κυρίως όμως, βρέθηκαν τα γλυπτά που κοσμούσαν τα δύο αετώματα του ναού. Πρόκειται για πάνω από 350 θραύσματα γλυπτών που αποτελούνται από κεφαλές, κορμούς και άκρα ανθρωπίνων μορφών, κεφαλές και σκέλη αλόγων και των οποίων η ανασύνθεση οδηγεί σε σκηνή μυθολογικής μάχης. Τα γλυπτά της Τραπεζάς συγκαταλέγονται στα σπάνια παραδείγματα της πώρινης αρχιτεκτονικής γλυπτικής του τέλους του 6ου αι. π.Χ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας (παλαιό Νοσοκομείο).