Αναστηλώσεις μνημείων, ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων και επανεκθέσεις μουσείων σε ολόκληρη την Ελλάδα προγραμματίζονται ή έχουν ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ.
Περίπου 300 έργα πολιτισμού έχουν ως τώρα ενταχθεί στο Δ′ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ακόμα 45 με 50 βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Πρόκειται, σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για «μια τεράστια προσπάθεια», η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να συντηρηθούν και να αναδειχθούν οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, αλλά και να απασχοληθούν 2.500 άτομα όλων των ειδικοτήτων ως το 2013. Το 95% των έργων υλοποιείται με αυτεπιστασία από τις τοπικές εφορίες, αξιοποιώντας το εργατικό δυναμικό και τις πρώτες ύλες κάθε περιοχής.
Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι εργασίες στην Ακρόπολη, όπου έχουν κατανεμηθεί οκτώ εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με προϋπολογισμό τρία εκατ. ευρώ, στο φρούριο Κούλες Ηρακλείου και στη Σπιναλόγκα. Ακόμα, στο πλαίσιο στήριξης έχει ενταχθεί το έργο μετατροπής των αποθηκών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακούς χώρους (2,6 εκατ. ευρώ), η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, η αναστήλωση του ναού του Επικουρείου Απόλλωνα, του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και των αρχαίων κάστρων στο Καστελλόριζο και το Αγαθονήσι, καθώς και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του υδραγωγείου Νικόπολης.
Όσον αφορά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αναμένονται οι υποδείξεις του υπουργείου Οικονομικών για το αν τελικά θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ή θα αναλάβει ο δεύτερος υποψήφιος του προηγουμένου. Τέλος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας αρχαιολογικού κτηματολογίου και σχεδιάζεται το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης τεσσάρων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΤ, με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο πολίτης.