Ιδιαίτερα ευνοϊκή φαίνεται πως ήταν η συγκυρία της αιγυπτιακής εξέγερσης για αρχαιολογική θέση που βρίσκεται στη Β. ακτή της λίμνης Καρούν στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου.
Η θέση, που περιλαμβάνει πανάρχαια πετρώματα, προϊστορικά απολιθώματα, φαραωνικά λατομεία βασάλτη καθώς και ενδείξεις πρώιμης γεωργικής δραστηριότητας 6.000 ετών, βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή η οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν σχεδόν ανέγγιχτη από το χρόνο και την εκμετάλλευση. Έναν μήνα όμως πριν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αφαιρεθούν 2,8 τ. χλμ. από την έκταση με σκοπό την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος από οικοδομική εταιρεία. Ανάμεσα στην ομάδα των ιθυνόντων που ενέκριναν την απόφαση ήταν και τρεις υπουργοί, υπόδικοι σήμερα για διαφθορά. Να σημειωθεί ότι στο κατηγορητήριό τους η περίπτωση Καρούν δεν περιλαμβάνεται.
Ως εκ τούτου, η υπόθεση εκμετάλλευσης του μέρους της προστατευόμενης έκτασης δεν προχώρησε. Μάλιστα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς ενός από τους τρεις υπόδικους, το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαψεύδει ότι η νέα κυβέρνηση έχει ανάψει πράσινο φως στη συνέχεια του προγράμματος, βεβαιώνοντας ότι συνεχίζονται οι ανασκαφές στη θέση.
Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2009 που ξεκίνησε η έρευνα έχουν εντοπιστεί στον χώρο τα κατάλοιπα 24 προϊστορικών φαλαινών που έζησαν 42 εκ. χρόνια πριν, πετρώματα της μεσολιθικής περιόδου (περίπου 200 χιλ. χρόνων) καθώς και εργαλεία, κεραμική, οστά και κατάλοιπα κατοίκησης μιας πρώιμης γεωργικής κοινωνίας. Καθώς μάλιστα η άρδευση στην κοιλάδα του Νείλου ξεκινά μόλις λίγο αργότερα από τον «πολιτισμό» αυτόν, οι άνθρωποι της Καρούν ταυτίζονται πιθανότατα με τους εισηγητές της γεωργίας στην Αίγυπτο!