Ιστορικό διατηρητέο μνημείο τα Χανιά, οργανωμένος αρχαιολογικός τόπος το Ηράκλειο Κρήτης. Οι αντίστοιχες κηρύξεις, που είχαν γίνει από το 1965, περισσότερα προβλήματα δημιουργούν στην αρχαιολογική υπηρεσία και στις τοπικές κοινωνίες, παρά προστατεύουν τις αρχαιότητες. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κλήθηκε προχθές να συζητήσει αλλαγές στην κήρυξη και γνωμοδότησε ομόφωνα.
Έτσι, η παλιά πόλη των Χανίων αλλά και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νεότερης, όπως και η παλιά πόλη του Ηρακλείου, κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι. Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο μπορεί να κάνει έλεγχο θεμελίων, αλλά και ταυτοχρόνως να αποφασίζει αν θα επιτρέψει ανέγερση κτισμάτων δίπλα σε αρχαία. Επίσης θα μπορεί να απομακρύνει ερείπια του περασμένου αιώνα, που δεν έχουν αρχιτεκτονικό ή ιστορικό ενδιαφέρον και να εξετάζει την αντικατάστασή τους με σύγχρονα κτίρια.
Ευκαιρία
«Έχουμε μία και μόνη ευκαιρία να σώσουμε την πόλη των Χανίων. Ας τη σώσουμε!» επέμεινε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, συνεπικουρώντας ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί «μια γενναία απόφαση». «Το ζήτημα ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια την υπηρεσία μας αλλά και τους κατοίκους», σημείωσε η διευθύντρια Νικολέττα Βαλάκου. Η γενική διευθύντρια Μαρία Βλαζάκη εξήρε την καλή σχέση του τοπικού δήμου με την αρχαιολογία, χάρη στην οποία εδώ και 20 χρόνια με πολύ κόπο σώθηκε ό,τι ήταν δυνατόν. Οι ανασκαφές που έγιναν, και που φτάνουν τις 183, αποκαλύπτουν το πλουσιότατο παρελθόν της πόλης ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ.
Ο έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης σημείωσε πως με τη νέα κήρυξη, και με διάφορα προγράμματα αναδείξεων και αναπλάσεων, σε βάθος χρόνου θα αποκαλυφθεί το 90% των μεσαιωνικών τειχών των Χανίων.
Ανάλογοι ήταν οι προβληματισμοί και για το Ηράκλειο Κρήτης. Ειδική εξέταση έγινε για τη συνοικία της Αγίας Τριάδας. Όπως αναφέρθηκε, πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να κρατηθεί ο χαρακτήρας της.