Στο παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων, ακόμα και αμφισβήτησης. Ο λόγος για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του θα γίνει βασικό θέμα ενός νηφάλιου επιστημονικού δημόσιου διαλόγου με την εμπειρία που προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα.
Αφορμή γι’ αυτό θα αποτελέσει μεγάλο διμερές διεθνές συμπόσιο που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πρυτανεία, Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων –Μηχανικών και το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό της Μουσειολογίας) και έξι πανελλήνιας εμβέλειας φορείς (Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Fulbright-Ελλάδα, Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στόχος του συμποσίου είναι να εκφραστεί η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού μουσειολογικού λόγου και της μουσειολογικής υλοποίησης. Εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής, το μοναδικό τέτοιας κλίμακας έργο πολιτισμού στην Ελλάδα, το Μουσείο Ακρόπολης.
Τα πολιτικά κόμματα, η κοινωνία των πολιτών, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, η ελληνική διανόηση –από τότε που η Μελίνα Μερκούρη διατύπωσε το αίτημα της επιστροφής των Mαρμάρων του Παρθενώνα ως τώρα, που τα γλυπτά εκτέθηκαν στο νέο μουσείο– συνδιαμόρφωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η συζήτηση και επηρεάστηκε η τροπή των πραγμάτων. Η πολυμορφία και η πολυπλοκότητα των αρχιτεκτονικών, μουσειολογικών και ιδεολογικών ζητημάτων που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε μοναδικά για τη διεθνή πραγματικότητα.
Οι φορείς που στηρίζουν το Συμπόσιο, καθώς και η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή αισιοδοξούν ότι ο διάλογος αυτός θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων για τις σύνθετες πτυχές του μουσειολογικού προγραμματισμού και σχεδιασμού τόσο του κτιρίου, όσο και της έκθεσης.
Στο συμπόσιο μετέχουν μεταξύ άλλων οι: Wolf-Dieter Heilmeyer, Anselm Jappe, Bernard Tschumi, Κώστας Αρβανίτης, Κώστας Δάλλας, Άγγελος Δεληβορριάς, Σταματία Ελευθεράτου, Άρτεμις Ζενέτου, Παρή Καλαμαρά, Κλειώ Καραγιώργη, Κώστας Κωτσάκης, Νίκος Κυριακόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Σάντρα Μαρινοπούλου, Χαράλαμπος Μπούρας, Τάσος Μπίρης, Δημήτρης Παντερμαλής, Άγις Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ρεπούση, Ματούλα Σκαλτσά, Ελεονώρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Ν. Σταμπολίδης, Γιάννης Σταυρακάκης, Βάνα Τεντοκάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Πάνος Τζώνος, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Έρση Φιλιπποπούλου και Γιώργος Χουρμουζιάδης
Πληροφορίες
A’ Μέρος: Με αφορμή το Μουσείο Ακρόπολης. Ιδεολογία, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική, 13-14 Μαΐου 2011, Θεσσαλονίκη (Νέο Κτίριο Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ., οδός Γ’ Σεπτεμβρίου)
B’ Μέρος: Μουσείο Ακρόπολης. Ιδεολογία, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική, 20-21-22 Μαΐου 2011, Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138)