Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ (1390 -1352 π.Χ.), πατέρα του «αιρετικού Φαραώ» Ακενατόν, και παππού του Τουταγχαμών. ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κοντά στο Λούξορ.
Το φιλοτεχνημένο σε χαλαζίτη γλυπτό, βρέθηκε σε επτά κομμάτια στον ταφικό ναό του φαραώ στο Κομ ελ-Χετάν, μια θέση που δίνει συνεχώς εντυπωσιακά δείγματα της γλυπτικής τέχνης της εποχής. Ως ακέραιο, το άγαλμα υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε σε ύψος τα 13 μ. Το άγαλμα, του οποίου το κεφάλι δεν έχει ακόμη βρεθεί, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1928, αλλά εν συνεχεία θάφτηκε κάτω από τη γη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, πρόκειται για ένα από τα δύο αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στη βόρεια είσοδο του ναού, τα οποία πιθανότατα καταστράφηκαν κατά το σεισμό του έτους 27 π.Χ. Τώρα, οι αρχαιολόγοι στοχεύουν στην αποκάλυψη του δεύτερου αγάλματος.
«Η ομάδα των αρχαιολόγων ασχολείται τώρα με τον καθαρισμό, τη συλλογή και την αποκατάσταση των επτά κομματιών για να τα ξαναβάλει στη θέση τους, και την αναζήτηση του κεφαλιού του αγάλματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ανώτατη αιγυπτιακή αρχαιολογική αρχή, προσθέτοντας ότι αυτός ο «πέτρινος» Φαραώ πρόκειται να επανατοποθετηθεί στη θέση του στην είσοδο του ναού.
Τα διασημότερα ορατά κατάλοιπα του ταφικού ναού του Αμενχοτέπ Γ΄ που βρίσκονται σήμερα στη θέση τους είναι επίσης γλυπτά: οι δύο «Κολοσσοί του Μέμνονα» αναπαριστούν τον φαραώ καθιστό και είχαν επίσης καταστραφεί σοβαρά κατά τον σεισμό του 27 π.Χ. Οι φθορές, κυρίως στο ένα άγαλμα συντέλεσαν στο να παράγεται στον χώρο ένας ιδιόμορφος ήχος που έκανε τους δύο κολοσσούς διάσημους στους αρχαίους περιηγητές. Επισκευές στο ένα από τα δύο αγάλματα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο έκαναν τελικά τους κολοσσούς να σιγήσουν για πάντα.
Πηγή: in.gr, 26/04/11
Ζ.Ξ.