Γλυπτό που αναπαριστά πολεμιστή των Μάγια και πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια είναι ψεύτικο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Το πέτρινο αγαλματίδιο ενός μασκοφόρου, που δόθηκε στη δημοπρασία από ιδιώτη, θεωρείτο ως ένα εντυπωσιακό δείγμα της προκολομβιανής τέχνης, ένα μοναδικό κομμάτι της περιόδου μεταξύ του 550 και του  950 μ.Χ.

Όμως, Μεξικανοί ειδικοί, που μελέτησαν τον κατάλογο της δημοπρασίας, τόνισαν πως το αγαλματίδιο του πολεμιστή που φέρει ασπίδα και όπλο έχει κατασκευαστεί πρόσφατα και δέχτηκε ειδική επεξεργασία για να φανεί αρχαίο.

«Το αγαλματίδιο προσπαθεί να αναπαραστήσει τα χαρακτηριστικά της προκολομβιανής περιόδου στην περιοχή των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, όμως το ύψος, η στάση των ποδιών και τα λουριά στις μπότες δεν είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου. 

Σημαντικό είναι επίσης ότι  το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ενημέρωσε την γαλλική κυβέρνηση πριν από την δημοπρασία ότι το συγκεκριμένο άγαλμα είναι πλαστό.

Πηγή: in.gr, 23/03/11