Το πολύχρωμο λοφίο τους που μερικές φορές έφτανε το πενταπλάσιο του ύψους του κεφαλιού τους χρησιμοποιούσαν οι αρσενικοί πτεροδάκτυλοι – ή πτερόσαυροι, όπως είναι γνωστοί στην έρευνα – για να προσελκύσουν τους θηλυκούς. Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε απολίθωμα του είδους που έζησε πριν από 220-65 εκ. χρόνια και βρέθηκε στην Κίνα από ομάδα Βρετανών, Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων.

Το απολίθωμα κρίνεται μοναδικό καθώς δίπλα του σώζεται και απολίθωμα του αυγού το οποίο ήταν έτοιμο να κυοφορήσει όταν το βρήκε ο θάνατος. Πρόκειται λοιπόν για  δείγμα όπου το θηλυκό του γένος είναι προφανές. Τη χαρά της απρόσμενης αποκάλυψης διαδέχθηκαν έρευνες των επιστημόνων τόσο για τα χαρακτηριστικά του ίδιου του θηλυκού πτερόσαυρου, όσο και για τα στοιχεία που το συνδέουν με άλλα δείγματα του είδους. Ένα λοιπόν από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του κρίθηκε η απουσία λοφίου, σημαντικού στοιχείου σε άλλους γνωστούς πτερόσαυρους. Η διαφοροποίηση αυτή έλυσε οριστικά τον γρίφο του λοφίου που απασχολούσε εδώ και 100 χρόνια τους επιστήμονες. Το λοφίο εμφανιζόταν στους αρσενικούς πτερόσαυρους ενώ τα θηλυκά δεν είχαν.

Γνωρίζοντας αυτό οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μιλήσουν για πιθανό ρόλο του λοφίου ως…κράχτη των θηλυκών στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Πηγή: Physorg, 20/01/11

Ζ.Ξ.