«Με τη βράβευση αυτή τιμούμε τη νέα αφήγηση, αλλά και την πηγή της έμπνευσής της». Με αυτή τη φράση παρουσίασε το βράδυ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ο ιρλανδός μυθιστοριογράφος Κολμ Τόιμπιν τον νικητή του εφετινού βραβείου John D. Criticos, αυστραλό συγγραφέα Ντέιβιντ Μαλούφ , για το εμπνευσμένο από την «Ιλιάδα» μυθιστόρημά του «Ransom». Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, αρχαιολόγοι και ελληνιστές, παρευρέθηκαν σε μια τελετή απονομής η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου, το οποίο απονέμεται ανελλιπώς από το 1997- διοργανώθηκε στην Ελλάδα και όχι στο Λονδίνο. «Εκπληρώνεται έτσι μια επιθυμία του συζύγου μου» σημείωσε η κυρία Ελισάβετ Κριτικού-Φωτεινέλλη , σύζυγος του ιδρυτή του βραβείου Τζον Κριτικός.
«Διαβάζαμε τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε, που πιστέψαμε ότι είχε χάσει τη θέση της ως έμπνευση δημιουργικής εργασίας. Παρ΄ όλα αυτά, πέρυσι υποβλήθηκαν στην επιτροπή του βραβείου περισσότερα από 100 έργα, πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά, από συγγραφείς πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, τα οποία αφορούν όλες τις φάσεις της Ιστορίας του ελληνισμού, σε μια θεματική ποικιλία που συμπεριλαμβάνει την εξορία, τη μετανάστευση, ζητήματα ελληνικής ταυτότητας και κυρίως τη φύση της ελληνικότητας», είπε η βρετανή συγγραφέας και κριτικός Ελίζαμπεθ Σπέλερ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο πηγαίνει σε αυστραλό συγγραφέα, αλλά και η πρώτη φορά που το βραβευμένο έργο δεν είναι μελέτη, αλλά μυθιστόρημα. «Η μεγάλη αναγνωσιμότητα του βιβλίου και ο διάλογος γι΄ αυτό την περασμένη χρονιά στον διεθνή Τύπο αποτέλεσαν αφορμή να αποφασίσουμε ότι στο εξής το βραβείο θα έχει κάποια προτίμηση σε έργα λογοτεχνικά- και όχι επιστημονικά-, τα οποία έχουν ευρύτερη απήχηση» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Μόσχος, από την Ελληνική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται το βραβείο για λογαριασμό του Criticos-Foteinelli Foundation.
Πηγή: Το Βήμα, Λ. Κουζέλη, 9/10/10