Πολλοί σημερινοί αστυνομικοί βρήκαν τον εργασιακό τους δρόμο βαδίζοντας στα χνάρια του διάσημου Τζέιμς Μποντ. Όχι όμως και ο σημερινός αρχηγός της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙ5), Jonathan Evans ο οποίος αποκάλυψε τον μυθιστορηματικό Κλαύδιο ως τη δική του έμπνευση!

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του ο Evans ενθουσιάστηκε όταν σε ηλικία δώδεκα ετών διάβασε το μυθιστόρημα του Γκρέιβς «Εγώ ο Κλαύδιος» – γνωστό στη χώρα μας και από την τηλεοπτική παραγωγή του ΒΒC. Oι αινιγματικοί χαρακτήρες, το μυστήριο και οι ίντριγκες πίσω από τα ιστορικά γεγονότα φαίνεται ότι αποτέλεσαν έμπνευση για τον νεαρό Harris. Ο ενθουσιασμός του τον οδήγησε να σπουδάσει Λατινική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου μελέτησε από το πρωτότυπο τον ιστορικό Σουητώνιο και τον ποιητή Ιουβενάλη. Η κλασική παιδεία του όμως δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει από τη θεωρία στην εφαρμογή των όσων έμαθε από τους Ρωμαίους και να φτάσει στην κορυφή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών!

Σίγουρα ο Harris δεν είναι μοναδικός φίλος του Ρωμαϊκού πνεύματος. Η Ρώμη φαίνεται να αποτελεί τη «νέα Αίγυπτο» σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των αρχαίων πολιτισμών στο ευρύ κοινό σήμερα. Δέκα χρόνια μετά τον κινηματογραφικό «Μονομάχο», βιβλία, ταινίες και σειρές με ρωμαϊκό θέμα γίνονται ανάρπαστα. Το γεγονός δεν πρέπει να αφήσει ανεπηρέαστους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς που κόπτονται για την παρακμή των κλασικών σπουδών λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Ενδιαφέρον υπάρχει. Μήπως λοιπόν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος;

Πηγή: Telegraph, 05/10/10

Ζ.Ξ.