Ένα πλήρες νοικοκυριό 5500 χρόνων αποκάλυψαν στο Kristiansand της Νορβηγίας αρχαιολόγοι του νορβηγικού Μουσείου Πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Όσλο. Πρόκειται για μια οικία που καλύφθηκε από άμμο κατά τη διάρκεια θύελλας για να παραμείνει έτσι άθικτη μέχρι τις μέρες μας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Håkon Glørstad, η αποκάλυψη σημειώθηκε σε βάθος 2μ. από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Η οικία βρέθηκε γεμάτη με άμμο, η οποία όμως είχε προστατέψει αγγεία και εργαλεία που βρίσκονταν στο εσωτερικό της. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για τα νορβηγικά αρχαιολογικά δεδομένα. Για πρώτη φορά, ένα αρχαίο αγγείο βάθους 25-30 εκ. και με διάμετρο χείλους 35 εκ. βγήκε πλήρες από το χώμα. Άλλα αγγεία χρειάζονται μόνο μικρές επισκευές για να ανασυσταθούν, έτσι ώστε να έχουμε οκτώ πλήρη αγγεία. Είκοσι αιχμές βελών καθώς και ξύλινα αντικείμενα, ορισμένα πλήρη, ήρθαν επίσης στο φως. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται μεθοδικά για να αφαιρέσουν την άμμο από το εσωτερικό της οικίας χωρίς να καταστρέψουν ό,τι παρέμεινε στη θέση του από την εποχή του βορειοευρωπαϊκού «πολιτισμού των κωνικών κυπέλλων» (traktbegerkulturen) μέχρι τις μέρες μας. Οι εκπληκτικές αποκαλύψεις οδηγούν τους Νορβηγούς να μιλούν για μια Πομπηία του Βορρά.

Σημαντικό στοιχείο κρίνεται επίσης και η γειτνίαση της θέσης όπου βρέθηκε η οικία με τη θάλασσα. Σύμφωνα με τους παλαιογεωλόγους, ο χώρος βρισκόταν στην αρχαιότητα εννέα μέτρα κάτω απ’ ότι σήμερα, καθώς όλη η γη στο σημείο εκείνο καλυπτόταν από βαρείς πάγους. Είναι λοιπόν αναμενόμενο άλλες εγκαταστάσεις της ίδιας περιόδου να βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα αποτελώντας ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας για το μέλλον.

Πηγή: Views and News from Norway, 01-10-2010

Ζ.Ξ.