Τη μετακίνηση ενός αγάλματος της θεάς Αθώρ από το ναό όπου βρισκόταν για πάνω από 3000 χρόνια σε μουσείο είχαν αποφασίσει οι αρχαιολογικές αρχές της περιοχής του Σινά στην Αίγυπτο. Καθώς όμως επισκέφτηκαν την αρχαία θέση, διαπίστωσαν ξαφνικά ότι το άγαλμα έλειπε!
Πρόκειται για τη σύνοψη μιας απίστευτης ιστορίας που συνέβη στην Αίγυπτο και έλαβε αίσιο τέλος, με την εύρεση του αγάλματος πέντε μέρες μετά την “εξαφάνισή” του. Η γλυπτή απεικόνιση της Αθώρ, θεάς του έρωτα αλλά και προστάτιδας των αρχαίων ορυχείων τυρκουάζ στο Σεραμπίτ ελ-Καντίμ του νότιου Σινά, αποτελεί μέρος ομάδας έξι αγαλμάτων από ασβεστόλιθο που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού της θεάς στη θέση. Όλα τα αγάλματα, βάρους 250 κιλών το καθένα, επρόκειτο να μετακινηθούν για συντήρηση σε εργαστήρια της περιοχής Καντάρα Σαρκ, για να αποκατασταθούν τελικά στο μουσείο του τουριστικού θέρετρου Σαρμ ελ-Σέιχ. Η παρουσία πέντε μόνο αγαλμάτων στο χώρο του αρχαίου ιερού ενεργοποίησε τους μηχανισμούς ασφαλείας της περιοχής που εντόπισαν τελικά το χαμένο άγαλμα σε αρχαία στοά εξώρυξης τυρκουάζ στην ευρύτερη περιφέρεια της θέσης.
Το περιστατικό εγείρει για ακόμη μια φορά ερωτηματικά για την ασφάλεια των εκθεμάτων που βρίσκονται ακόμα in situ σε αιγυπτιακές αρχαιολογικές θέσεις. Ειδικά όταν ο ναός του Σεραμπίτ ελ-Καντίμ θεωρείται ως μνημείο με υψηλή προστασία: μια επίσκεψη στη θέση, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μ., απαιτεί τρίωρη ανάβαση, ενώ ο χώρος φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο από Βεδουίνους φύλακες. Σύμφωνα με τον Zahi Hawass τα υψηλά αυτά μέτρα προστασίας ήταν που βοήθησαν να βρεθεί ξανά το άγαλμα. Μήπως όμως αν τα μέτρα ήταν αρκετά, και αν λειτουργούσαν σωστά, δεν είχε χαθεί καθόλου;
Πηγή: Dr. Hawass com, 30/09/10
Ζ.Ξ.