Από τη Μεσόγειο δείχνει ότι καταγόταν, σύμφωνα με χημικές αναλύσεις, ένα νεαρό αγόρι που βρέθηκε το 2005 θαμμένο στην περιοχή Boscombe Down, 5 χλμ. ΝΑ του Στοουνχεντζ.
Πρόκειται για το λεγόμενο «αγόρι με το κεχριμπαρένιο περιδέραιο», τον σκελετό δηλαδή ενός δεκατετράχρονου αγοριού που συνοδευόταν στην τελευταία του κατοικία από μια ομάδα ψήφων από ήλεκτρο με προέλευση τη Βαλτική. Η ταφή βρέθηκε κοντά σε ταφικό γήλοφο (τύμβο) της Εποχής του Χαλκού και χρονολογείται στα 1550 περίπου π.Χ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση και το εξωτικό κτέρισμα δείχνουν ότι ο νεαρός νεκρός απολάμβανε ιδιαίτερη κοινωνική θέση όσο ζούσε.
Φαίνεται όμως ότι ο νεαρός νεκρός του Στόουνχεντζ επεφύλασσε ένα σημαντικό μυστικό, που αφορούσε τον τόπο καταγωγής του. Αναλύσεις στα ισότοπα οξυγόνου και στροντίου στο σμάλτο των δοντιών του έδειξαν διαφορετικά επίπεδα από αυτά που απαντώνται στη Βρετανία. Μάλιστα, τα επίπεδα αυτά σχηματίζονται σε πολύ θερμότερα κλίματα και προσομοιάζουν προς αυτά που απαντώνται στη Μεσόγειο. Αυτό δείχνει ότι το νερό που έπινε ο νεκρός – απ’ όπου σχηματίζονται τα ισότοπα οξυγόνου – καθώς και το περιβάλλον όπου έζησε για αρκετό διάστημα – απ’ όπου καθορίζεται το στρόντιο – προσομοιάζει περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στη Β. Ευρώπη. Το αγόρι λοιπόν είχε διανύσει μια μεγάλη απόσταση πριν καταλήξει να πεθάνει στη Βρετανία.
Μήπως λοιπόν το «αγόρι με το κεχριμπαρένιο περιδέραιο» δεν ήταν ένα αρχοντόπουλο με εισηγμένα κτερίσματα αλλά ένας μετανάστης που τάφηκε με ένα αντικείμενο που αποκόμισε στο ταξίδι του; Η ηλικία του συστήνει ότι δεν μπορεί να ήρθε μόνος του αλλά ως μέλος μιας ομάδας περιπλανώμενων. Η Βρετανία λοιπόν δεχόταν ξένους 3.550 χρόνια πριν; Η εικασία συνάδει και με τα ευρήματα από τον «τοξότη του Άνγκλεσυ», έναν άλλο νεκρό που βρέθηκε στην περιοχή και χρονολογείται 800 χρόνια μετά το αγόρι του Στόουνχεντζ. Ο τάφος ήταν γεμάτος με χάλκινα και χρυσά εξαρτήματα και η ανθρωπολογική ανάλυση έδειξε καταγωγή από αλπικό περιβάλλον!
Είναι λοιπόν πιθανό ότι η θάλασσα που χωρίζει τα Βρετανικά Νησιά με την Ευρώπη αποτέλεσε γέφυρα και όχι εμπόδιο, ενθαρρύνοντας την εισροή ταξιδιωτών στην περιοχή. Μένει μόνο να κατανοηθούν οι λόγοι που οδηγούσαν πληθυσμιακές ομάδες από την ηπειρωτική Ευρώπη στα νησιά του Βορρά.
Πηγή: BBC News, 28/09/10
Ζ.Ξ.