Ομάδα Ιρανών επιστημόνων αποκάλυψαν ζωροαστρικό ιερό της Σασανιδικής περιόδου στην πόλη Vigol, 10 χλμ. Β της σύγχρονης κωμόπολης Aran o Bidgol στην περιφέρεια του Εσφαχάν.
Πρόκειται για ένα μοναδικό σε διακόσμηση «ιερό πυρός», καθώς η κεντρική εστία – βωμός του φέρει βάση από χαλίκια που συγκρατούνται με ειδικό κονίαμα από γύψο το οποίο ονομάζεται «saruj». Εξωτερικά κοσμείται με γύψινη διακόσμηση σε σχήμα λωτού με 38 αυλακώσεις. Ο τύπος είναι κοινός στην περιοχή του Φαρς και του Μαζανταράν αλλά μοναδικός στο Εσφαχάν. Το ιερό έχει τέσσερις εισόδους και εκτιμάται ότι οι θύρες είχαν το χρώμα της ώχρας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή των ανασκαφών Mohsen Javari, ο ναός χρησιμοποιήθηκε κατά τους Σασσανίδες αλλά και αργότερα, καθώς το δάπεδο φέρει ίχνη διαδοχικής επίστρωσης με κονίαμα.
Οι εγκαταστάσεις του ναού περιβάλλονταν από ένα εργαστήριο μεταλλουργίας καθώς και δύο φρέατα που είχαν δημιουργηθεί με έναν εξαιρετικό τρόπο. Για να εμποδίσουν τη διάβρωση οι αρχιτέκτονες άναψαν μια μεγάλη φωτιά στο εσωτερικό κάθε πηγαδιού, η οποία έψησε τα τοιχώματά τους δημιουργώντας μεγάλους μονοκόμματους πήλινους σωλήνες!
Η θέση Vigol ταυτίστηκε το 2005 και την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν ανασκαφές από τα Πανεπιστήμια Εσφαχάν, Τεχεράνης και Κασάν. Πρόκειται για μια τεράστια θέση όπου σώζονται τα ερείπια δύο οχυρωμένων οικισμών – κτισμένων σε απόσταση 800 μ. ο ένας από τον άλλον. Σύμφωνα με την κεραμική, η περιοχή άκμασε την περίοδο των Σασσανιδών (221 – 651 μ.Χ.) ενώ θα πρέπει να καταστράφηκε την εποχή της δυναστείας των Σελτζούκων του Κερμαν (1041-1187 μ.Χ.) ή λίγο αργότερα.

Πηγή: CAIS, 21/09/10

Ζ.Ξ.