Η ελληνική σημαία ανεμίζει και πάλι στην είσοδο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στη Σαλαμίνα. Εδώ κι ένα μήνα λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο του 1ου Καποδιστριακού Δημοτικού Σχολείου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας και περιμένει να έρθει ο Σεπτέμβριος για να εγκαινιαστεί επίσημα από τον υπουργό Πολιτισμού.
Το μουσείο είναι μικρό, δύο αίθουσες όλες κι όλες, και ως εκ τούτου δύσκολο να χωρέσει την ιστορία της Σαλαμίνας, που δεν υπάρχει στις σελίδες της ιστορίας μας μόνο ελέω Θεμιστοκλή και της νικηφόρας ναυμαχίας του ελληνικού στόλου έναντι του περσικού. Ως πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου είναι αναμενόμενο να έχει δώσει δυναμικό «παρών» ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Από τη Μυκηναϊκή εποχή ανέπτυξε έναν ακμαιότατο πολιτισμό. Απόδειξη, τα καταπληκτικά αγγεία που εκτίθενται για πρώτη φορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Πέρα από τα μυκηναϊκά ευρήματα, στα 340 τετραγωνικά μέτρα του Μουσείου Σαλαμίνας παρουσιάζονται περί τα 500 αντικείμενα από τα προϊστορικά έως τα κλασικά και ρωμαϊκά χρόνια. Για πρώτη φορά εκτίθεται το λεγόμενο κύπελλο του Ευριπίδη, ένας μελαμβαφής σκύφος που αναγράφει το όνομά του. Ο σκύφος αυτός βρέθηκε στο σπήλαιο στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, απομονωνόταν για να γράψει τις τραγωδίες του ο Ευριπίδης.
Στο μουσείο παρουσιάζονται επίσης πολύ σημαντικές επιτύμβιες στήλες, που αποδεικνύουν την ακμή του νησιού και κατά την κλασική περίοδο
Όλη η Σαλαμίνα σε δύο αίθουσες μόνο
11 Αυγ 2010
από Archaeology Newsroom
- A
- A
- A