Ένα μικρό βήμα στον τομέα των χορηγιών, ένα πολύ μεγάλο για την ανθρωπότητα, όμως (για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση), έγινε από τη Νομαρχία των Αθηνών. Το νομαρχιακό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του νομάρχη Γιάννη Σγουρού και θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για το Μουσείο των Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια.
«Το υπουργείο Πολιτισμού αναζητούσε τρόπους εξασφάλισης των χρημάτων για τη μελέτη», λέει στο «Έθνος» η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στην οποία απευθυνθήκαμε ώστε να ενημερωθούμε για τα επόμενα βήματα. «Έτσι, δέχθηκε με χαρά την προσφορά του νομάρχη – άλλωστε, η Νομαρχία έχει διαθέσει ήδη έξι εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση του Διονυσιακού Θεάτρου».
Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση, ώστε να εκταμιευθούν γρήγορα τα χρήματα, καθώς ο «Καλλικράτης» επιφέρει αλλαγές. Μόλις εκταμιευθούν και υπάρχει η βεβαιότητα για την απρόσκοπτη ροή των χρημάτων, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. «Θα είναι διεθνής», λέει η κ. Μενδώνη, «διότι θέλουμε ένα τόσο σημαντικό μουσείο να φέρει και τη σφραγίδα ενός σημαντικού αρχιτεκτονήματος. Επιθυμούμε να είναι ένα κτίριο λιτό, χαμηλό -μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και υπόγεια στο μεγαλύτερο μέρος του- με βιοκλιματική λειτουργία. Ένα κτίριο που θα αποτελέσει το σημάδι για την αναβάθμιση της περιοχής, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς εκεί δίδαξε ο Πλάτωνας». Στα σχέδια επίσης είναι η ενοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. Και μετά, θα αρχίσει νέος αγώνας, εξεύρεσης χρημάτων. Η κ. Μενδώνη σημειώνει πως, προφανώς, ένα τέτοιο μουσείο χρειάζεται προϋπολογισμό αντίστοιχο με του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ωστόσο, από τη στιγμή που η μελέτη θα είναι έτοιμη, «μπορεί το υπουργείο να αναζητήσει και να διεκδικήσει χρήματα».
«Η Αθήνα είναι το μόνο μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο στον κόσμο που στερείται μουσείου, στο οποίο να παρουσιάζεται η μακρά διαχρονική της πορεία και εξέλιξη», αναφέρει η Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών. Η Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στην ανέγερση, καθώς βλέπει περισσότερα από 130.000 ευρήματα να στοιβάζονται στις αποθήκες.
Πηγή: Έθνος, Α. Κωττή, 28/6/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=17654958