Ένα βήµα ακόµη πιο κοντά στην εικόνα που του χάρισε τη φήµη του σηµαντικότερου θεραπευτικού κέντρου όλου του αρχαίου ελληνικού κόσµου έρχεται το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο.
Η περίφηµη Θόλος του -το αινιγµατικό και µεγαλύτερο κυκλικό µνηµείο της αρχαιότητας -ετοιµάζεται να φτάσει τα 8,10 µ. ύψος, να αποκτήσει το περίφηµο ασπρόµαυρο δάπεδό της που έκρυβε έναν µυστικό λαβύρινθο και επτά ακόµη κίονες κορινθιακού ρυθµού. Το Στάδιο θα µπορεί πλέον να φιλοξενήσει περί τους 2.000 καθήµενους θεατές και η θολωτή δίοδός του όχι απλώς θα αποκατασταθεί, αλλά και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να τη διαβούν! Και η καρδιά του Ιερού της Αρχαίας Επιδαύρου, ο ναός του Ασκληπιού, θα δεχθεί τις πρώτες βοήθειες ώστε να µην κινδυνεύει το ευαίσθητο δάπεδο του σηκού.
Όλα τούτα που πήραν µετ΄ επαίνων το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο θα υλοποιηθούν βεβαίως εφόσον εξασφαλιστούν 3 εκατ. ευρώ από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ). Το πρώτο βήµα στο πλούσιο Ιερό δίπλα στο θέατρο όπου σήµερα φιλοξενείται το Φεστιβάλ είναι η αναστήλωση της περίφηµης µαρµάρινης κιονοστοιχίας της Θόλου, καθώς 7 από τους 14 εσωτερικούς κίονες που διαθέτουν από τα ωραιότερα και αρχαιότερα κορινθιακά κιονόκρανα θα λάβουν θέσεις (εν µέρει από νέο υλικό) στο µνηµείο. Όσο για τους 7 δωρικούς εξωτερικούς κίονες (από τους 26 αρχικά) έχουν ήδη δώσει στο µνηµείο την τρίτη του διάσταση σε ύψος 6,90 µ., ενώ βάσει των µελλοντικών επεµβάσεων που υπογράφει η αρχιτέκτων Γιούλη Αναστασιάδου θα προστεθούν το επιστύλιο και τµήµα της ζωφόρου, δίνοντας στο µνηµείο της Θόλου τελικό ύψος 8,10 µ. «Αν το επιτρέψει ο χρόνος, καθώς το πρόγραµµα λήγει το 2015, θα αποκατασταθεί και µέρος του δαπέδου (σ.σ. λευκό µάρµαρο και µαύρος αργολικός λίθος συνέθεταν ρόµβους και τρίγωνα συγκλίνοντας προς έναν στρογγυλό λευκό λίθο – οµφαλό), ώστε να πάρει και πάλι ο λαβύρινθος (σ.σ. σύστηµα οµόκεντρων διαδρόµων που κρυβόταν στο υπόγειό του) τον µυστηριακό του χαρακτήρα», εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνηµείων Επιδαύρου Βασίλης Λαµπρινουδάκης.
Τους 2.000 καθήµενους θεατές θα µπορεί να υποδεχθεί το ορθογώνιο στάδιο της Αρχαίας Επιδαύρου που φιλοξενούσε στις µέρες της δόξας του γυµνικούς αγώνες προς τιµήν του Ασκληπιού. Όλα αυτά βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η µελέτη, που υπογράφει ο αρχιτέκτων Βαγγέλης Μαστέλλος, καθώς µε τα µέχρι τώρα έργα οι λίθινες θέσεις ξεπερνούν τις 1.200. Θα αποκατασταθεί δε και η εντυπωσιακή θολωτή δίοδος που βρίσκεται στο µέσον της βόρειας πλευράς, από την οποία θα επιτρέπεται η διέλευση των επισκεπτών.
Σωτηρία για την «ούγια»
Χείρα προστασίας θα δοθεί στον ναό του Ασκληπιού, όπου κάποτε στέγαζε το χρυσελεφάντινο άγαλµα του θεού, έργο του γλύπτη Θρασυµήδη. Σύµφωνα µε τη µελέτη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Μαυροµµατίδη, θα τοποθετηθεί ο πρώτος αναβαθµός της κρηπίδας του ναού. «Πρόκεται για ένα έργο που θα αποκαταστήσει την ούγια» του µνηµείου» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μανόλης Κορρές. «Όπως ένα ύφασµα ξηλώνεται ανεξέλεγκτα αν χαλάσει η ούγια του, έτσι και ο ναός κινδυνεύει να καταστραφεί από την έλλειψη της κρηπίδας», συνέχισε. «Όχι µόνο θα προστατευθεί το πώρινο δάπεδο του κτιρίου του 4ου αι. π.Χ., αλλά θα γίνει και πιο «ευανάγνωστο» το µνηµείο, καθώς θα αποκατασταθεί η στάθµη όπως ήταν στην αρχαιότητα ενώ θα διευκολυνθεί και η απορροή των υδάτων», συµπλήρωσε ο κ. Λαµπρινουδάκης.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 17/6/10